Arbetsförmedlingen har gett de missnöjda leverantörerna en förlängd deadline. Foto: TT

Skickade ut 1 700 GDPR-avtal – dagarna före införandet

Publicerad

Strax innan den nya GDPR-lagen trädde i kraft skickade Arbetsförmedlingen ut 1700 nya avtal för underskrift till sina leverantörer. Ett utskick som fått leverantörerna att gå i taket.

Arbetsförmedlingens brev var skarpt formulerat. Om en leverantör inte skickade tillbaks undertecknade avtal inom utsatt tid så hotade myndigheten med att säga upp samarbetet med bolaget.

Det gällde så kallade personuppgiftsbiträdesavtal, som måste upprättas enligt den nya GDPR-lagen. Bolag som utför till exempel jobbcoachning eller utbildning på uppdrag av Arbetsförmedlingen måste lova att följa de nya reglerna om behandling av de arbetslösas personuppgifter.

Totalt skickade man ut omkring 1700 avtal. Det blev många eftersom varje typ av insats har ett eget avtal på varje enskild ort där den utförs.

Kritiska reaktioner

Utskicket gjordes under vecka 21, samma vecka som GDPR infördes. Flera företag fick brevet så sent som på torsdagen – dagen innan fredagen den 25 maj då GDPR skulle börja gälla.

Reaktionen lät inte vänta på sig. Enligt vad SVT erfar protesterade bland andra statliga utbildningsbolaget Lernia högljutt och vägrade skriva under.

Leverantörerna är kritiska både mot tidpunkten och mot delar av upplägget och innehållet i avtalen.

”Området är komplext”

Från Arbetsförmedlingen beklagar man det sena utskicket.

”Vi hade naturligtvis en ambition att vara ute i bättre tid men området är komplext och har skapat en hög belastning på vissa nyckelfunktioner inom myndigheten”, skriver Arbetsförmedlingens upphandlingsavdelning i en kommentar till SVT.

Arbetsförmedlingen har nu gett bolagen förlängd deadline till den 15 juni, och menar att man fram till dess kan jobba som vanligt utan att bryta mot GDPR. Man skriver visserligen i brevet till leverantörerna att ”vi är skyldiga att ha” GDPR-anpassade avtal, men menar samtidigt att dessa nya avtal inte behövde vara på plats redan den 25 maj då GDPR började gälla. Personuppgifterna skyddas tillräckligt väl av tidigare avtal och villkor heter det, även om dessa inte varit GDPR-anpassade.

Men enligt Datainspektionen måste GDPR-anpassade personuppgiftsbiträdesavtal vara tecknade för att man ska följa GDPR. Utan att kommentera det enskilda fallet uppger Datainspektionens jurist Jonas Agnvall att det inte finns någon möjlighet för en myndighet att bevilja dispens från kravet på personuppgiftsbiträdesavtal.

SVT har tidigare berättat att Arbetsförmedlingens GDPR-förberedelser kostat minst 8,5 miljoner kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer