• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eksjö, Jönköpings län och Eksjös kommun, i Jönköpings län. Det har brunnit i ett flerfamiljshus i centrala Eksjö med rökutveckling som följd. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Skilda effekter av sjukregler

Publicerad

Fler går i tidig pension – och fler fortsätter att jobba. De hårdare sjukreglerna har fått skilda effekter för äldre med många sjukdagar i bagaget och andra.

Fler 60-64-åringar som ofta varit sjukskrivna tar pension tidigt nu jämfört med 2003, enligt en studie av Inspektionen för socialförsäkringen (ISF). Risken för att vara arbetslös eller sjukskriven är också högre för gruppen än för andra.

– Delvis kan det förklaras av åtstramningarna inom sjukförsäkringen, med exempelvis hårdare krav för att beviljas sjukersättning, säger Marcela Cohen Birman, projektledare och en av rapportförfattarna.

Framför allt är det personer med låg inkomst som lämnar arbetslivet i förtid genom ålderspensionering, arbetslöshet och sjukskrivning.

– Följden kan bli en mycket utsatt ekonomisk situation. Låginkomsttagare riskerar att få låga inkomster under resten av livet, säger Marcela Cohen Birman.

Fler fortsätter jobba

Samtidigt har andelen 60-64-åringar som fortsätter jobba ökat markant under perioden. En orsak kan vara att de ekonomiska incitamenten för arbete har stärkts, enligt ISF.

Myndigheten framhåller på samma gång problematiken i samvariationen mellan hårdare sjukregler och tidig ålderspensionering.

– Legitimiteten för socialförsäkringen kan påverkas om det är så att vissa individer känner sig tvungna att gå tidigt i ålderspension.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer