Undersökningen från norska folkhälso- institutet grundar sig på uppgifter från 37.000 personer med en snittålder på 30 år.
Forskaren Ingunn Störksen säger till NRK att tröskeln för att skilja sig är lägre hos skilsmässobarn. De ser lättare på skilsmässa som alternativ eftersom de har upplevt det själva.
Undersökningen visar också att skilsmässobarn väntar längre med att gifta sig eller låter bli att gifta sig i högre grad.
Var tredje skilsmässobarn
I Sverige har mer än en fjärdedel av alla 17-åringar upplevt en separation mellan föräldrarna. Det visar statistik från Statistiska centralbyrån, SCB. 2001 berördes omkring 52.000 barn av en separation mellan föräldrarna.
Det finns ingen svensk statistik över hur vanligt det är med skilsmässor bland skilsmässobarn jämfört med personer som växt upp i familjer som inte har gått igenom en separation. Däremot visar SCB:s statistik att det är dubbelt så vanligt med skilsmässor i ombildade familjer, det vill säga i familjer där åtminstone den ena parten har en skilsmässa bakom sig.
Mår bra på lång sikt
Forskning visar att skilsmässobarn inte mår sämre än andra barn i ett långt tidsperspektiv. Det är snarare spänningar mellan familjemedlemmarna som har betydelse för barnens psykiska hälsa. En uppslitande skilsmässa ökar risken för depressioner och kvarvarande psykiska besvär.