Skilsmässobranschen blomstrar efter semesterledigheten

Uppdaterad
Publicerad

Många gifta par vill gå skilda vägar när semestern tar slut.

I takt med allt fler också väljer att lämna sina äktenskap har en ny skilsmässobransch växt fram.

– Vi har huvudsakligen två högsäsonger, säger Charlotte Ljung, Sveriges första ”skilsmässoplanerare”.

Det är i samband med längre ledigheter, som jul- eller sommarsemestern, som flest skilsmässoansökningar skickas in till Sveriges tingsrätter.

Det är också då som Charlotte Ljung, grundare till den digitala skilsmässoplattformen Endbright, har mest att göra.

– Det är en stor livskris för de flesta som genomgår en skilsmässa eller separation. Var börjar man? Vad kostar det? Hur får man ihop ekonomi efteråt? Det är mycket att sätta sig in i, säger hon.

Fler skilsmässor, färre giftermål

Antalet skilsmässor har varierat under 2000-talet, men trenden har varit stigande de senaste åren. Sedan 2017 har skilsmässorna ökat med över 1 000 stycken, medan giftermålen har minskat med nästan 20 000, rapporterar Ekot.

Utvecklingen har lett till att ny bransch växt fram. Personer som funderar på att skilja sig, eller som redan ligger i skilsmässa, kan numera köpa tjänsten skilsmässoplanerare och därigenom få hjälp av bland annat relationsexperter, mäklare, jurister och karriärcoacher.

– Jag tror att vi söker en annan typ av hjälp i takt med att vår värld digitaliseras. Sedan är skilsmässor och separation ett väldigt vanligt fenomen i dag. Över hälften av de som gifter sig skiljer sig. Den statistiken ser vi öka både nationellt och internationellt. Vi lever i en annan typ av värld som är mer inriktad på individen än tidigare, säger Charlotte Ljung.

Framförallt pengatjafs

Majoriteten av hennes kunder är kvinnor i 40-årsåldern, men antalet män i samma ålder har också blivit fler och fler.

– Övergripande kan man säga att många kvinnor söker en typ av helhetshjälp där man ”håller i handen” genom hela separationsprocessen, medan många män vill ha mer konkreta tjänster, inte sällan inom juridik eller ekonomi.

Just ekonomi, men också vårdnadsfrågor är de vanligaste orsakerna till gräl vid skilsmässa, enligt Charlotte Ljung. Hon hänvisar till att ”många blir rädda och agerar i affekt.”

Pengar och barn är viktigt för de flesta, om än på olika vis, och därför håller man gärna fast vid dessa två, förklarar hon.

– Barn står för glädje och stor kärlek och pengar står för trygghet och stabilitet. Framtiden känns ofta oviss i en skilsmässa och man söker att hålla fast i och ha kontroll över sådant som är greppbart, till skillnad från känslor som är svårare att ta på.

  • Förbered dig mentalt och våga ta hjälp, det kommer vara en tuff tid framöver men allt kommer bli bra!
  • Om barn finns med i bilden så var noggrann med att inte tala illa om den andra föräldern framför barnen. Tala istället om för barnen att kärleken mellan vuxna kan förändras eller ta slut, men att kärleken till barnen aldrig kommer försvinna. 
  • Försök kartlägg och bilda dig en uppfattning om den gemensamma ekonomin inför bodelning som vid en separation är av rekommendation att göra. Det är en väl värd investering att låta en jurist kika på och vägleda dig eller er i bodelningsavtalet. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.