Foto: TT

Skippad träning inte dålig karaktär

Uppdaterad
Publicerad

Mår du dåligt över att du skippade gympasset eller högen av papper du borde ta tag i på jobbet? Var lugn, du har inte dålig karaktär, enligt psykologen Alexander Rozental.

Alla skjuter vi upp saker ibland. Främst är det arbetsuppgifter eller träning som vi väljer att ta tag i en annan gång – med en smula dåligt samvete, enligt en Sifoundersökning som kortföretaget Visa gjort.

Nio procent i undersökningen uppger att de ofta mår dåligt eller har dåligt samvete för att de skjuter upp saker. När uppskjutandet blir ett problem kallas det prokrastinering.

Inte karaktärsbrist

Att inte fullfölja sina studier, släpa efter på arbetet eller att ekonomin tar skada är de vanligaste problemen som folk söker hjälp för, berättar Alexander Rozental, psykolog på Psykologfabriken.

– Det är mer av ett beteendemönster än en karaktärsbrist, det är inte lathet eller att de saknar ambitioner, säger han.

Oftast har den drabbade börjat i skolåldern med att ta tag i saker i sista stund. Om det fungerat har beteendet fortsatt. Men det som gick bra i skolan kanske inte går alls i arbetslivet.

– Man hamnar i knipa och får allt svårare att ta tag i saker i livet, säger Alexander Rozental.

Mönstret kan brytas

Det finns sätt att bryta mönstret. Ett är att tydliggöra målen, ett annat att dela upp i mindre delmål och ett tredje att ta bort distraktioner, exempelvis stänga av påminnelser från sociala medier på mobiltelefonen.

– Men det krävs en hel del träning eftersom det är ett mönster som man grundlagt väldigt tidigt, ibland har man gjort det i flera år eller en hel livstid, säger Alexander Rozental.

Men att kunna skjuta upp saker – att prioritera – är också viktigt.

– Man kanske ska utnyttja tiden man har över till återhämtning och avkoppling i stället, vi ska inte bli supereffektiva robotar, säger han.

Fakta: Därför skjuter vi upp saker

Det finns fyra faktorer som påverkar hur benägen du är att skjuta upp saker.

* Belöningen: Resultat av att du utför en uppgift har stor betydelse. Det kan också vara att du undviker en ”bestraffning”.

* Förväntningar: Kommer du klara av att träna så mycket som behövs för att nå dina mål, exempelvis.

* Tiden: Ju längre fram vi kan inkassera belöningen, desto större är suget av att skjuta upp det. Pension och sparande kan vara exempel.

* Impulsiviteten: Hur benägen du är att göra annat än det du ska, exempelvis sociala medier som pockar på uppmärksamhet.

Fakta: En av tio mår ofta dåligt

* Nio procent uppger att de ofta mår dåligt eller känner dåligt samvete över att ha skjutit upp besvärliga eller tråkiga saker. 32 procent gör det ibland och 37 procent någon gång. 22 procent anger att de inte gör det.

* Vi mår mest dåligt över att ha skjutit upp träning (22 procent), arbetsuppgifter (21 procent), ta kontakt med myndigheter (nio procent), privatekonomiska uppgifter (åtta procent) eller boka semester (tre procent). 15 procent har angett andra alternativ och 22 procent vet ej.

1.357 personer besvarade undersökningen via webben den 28-30 maj. Svarsfrekvensen var 60 procent.

Källa: TNS Sifo/Visa (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.