Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet ovan när helikoptern vattenbombar branden i skogen utanför Åryd. Foto: Carl Carlert

Skogsbränder på flera håll i landet

Uppdaterad
Publicerad

Det är extremt torrt på många håll i landet och råder förhöjd risk för bränder. I skogar på flera håll i landet har det brunnit under måndagen, bland annat öster om Växjö där räddningstjänsten använde helikoptrar i släckningsarbetet.

– Brandrisken är väldigt hög. Det är kruttorrt, säger Andreas Rosenberg vid räddningstjänsten.

Räddningstjänsten har under måndagen kämpat med att släcka bränder i skog och mark på flera håll i landet. Det har bland annat brunnit utanför Åryd, öster om Växjö i Småland, i Vrinneviskogen i Norrköping och i Åndåsen norr om Älvros i Härjedalen.

På ön Storö strax utanför Unnaryd i Hylte kommun har det också brunnit. Vid 19.30, efter att ön vattenbombats med fyra helikoptrar, brinner det fortfarande lite.

– Nu går markpersonal in igen och tar det sista. Vi börjar få ordning på det, säger räddningstjänstens vakthavande befäl Peter Stened.

Vid branden i Småland hjälpte två helikoptrar till i släckningsarbetet genom att hämta vatten från Årydssjön.

– Det är otroligt torrt ute i markerna. Brandrisken är väldigt hög. Det är kruttorrt, säger Andreas Rosenberg, tjänstgörande insatsledare på Värends räddningstjänst.

Även räddningstjänsten i Östergötland och Härjedalen varnar för att det är extremt torrt i markerna, och SMHI har utfärdat varningar för gräs- och skogsbränder. På vissa håll är risken just nu extremt hög.

Ser ut att bli varm sommar

Vädret i sommar ser ut att bli ovanligt varmt. Enligt SVT:s översikt kommer högtrycken att byta av varandra mellan juni och augusti, vilket kommer att öka risken för skogsbränder. Samtidigt är det som SVT Nyheter tidigare har rapporterat brist på deltidsbrandmän över hela Sverige, vilket påverkar beredskapen.

Eldningsförbud på många håll

Torkan i kombinationen med att det varma vädret verkar hålla i sig har gjort att många länsstyrelser har fattat beslut om eldningsförbud. I bland annat Stockholms län, Jönköpings län, Örebro län och i Västra Götaland råder eldningsförbud.

Uppmaningen: Ta det försiktigt vid grillning

Den erfarne katastrofsamordnaren och brandingenjören Lars-Göran Uddholm kom nyligen med uppmaningen att inte ta inte med öppen eld ut i skog och mark:

– En brand som inte har uppstått behöver vi inte släcka.

Nationaldagsvädret ser ut att bli fint i delar av landet och det finns därför saker att ha i åtanke, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

– Man ska inte springa ut med sin engångsgrill i skogen. I maj fick vi hälften så lite nederbörd som vanligt så brandrisken är stor, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Redan nu flaggar meteorologerna för att det kan bli en torr sommar – med förhöjd risk för skogsbränder som följd. Brandchefen Lars-Göran Uddholm tror att det kan bli som sommaren 2018, men att Sverige är bättre rustat nu. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.