Liberalernas partiledare Jan BJörklund (L) och Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson, presenterar partiets vårbudgetmotion under en pressträff i riksdagens presscenter Foto: TT

Skola, sänkt skatt och försvar i Liberalernas budget

Uppdaterad
Publicerad

Skolan stod i fokus för Liberalernas budgetförslag.

– Skolan är Sveriges viktigaste framtidsfråga, säger Liberalernas partiledare på en pressträff där partiets vårmotion presenteras.

Budgetförslaget, ett svar på regeringens vårproposition, omfattar totalt 50 miljarder kronor för 2019. Av dem är 9,6 miljarder kronor olika skolsatsningar. Den enskilt största posten handlar om att höja lärarlönerna.

Enligt Björklund prioriterar partiet satsningar på skolan, integration, polisen, försvaret och lagen om stöd och service till funktionshindrade, LSS.

Partiet anslår fyra miljarder kronor för att rusta upp försvaret och 3,2 miljarder för fler poliser och höjda polislöner med 4 000 kronor i månaden.

Föreslår höjd brytpunkt för statlig skatt

Liberalerna vill höja brytpunkten för statlig skatt, så att färre medelinkomsttagare behöver betala statlig skatt. Det kostar 13 miljarder kronor, bedömer partiet. Liksom tidigare föreslår L slopad värnskatt, vilket kostar 6,4 miljarder.

För att finansiera satsningarna säger partiet nej till en rad av regeringens förslag, till exempel byggsubventioner, olika klimatsatsningar och skattereduktion av fackföreningsavgiften. L vill även spara in på arbetsmarknadspolitiken och höja miljöskatter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.