Elinor Leijon, rektor på Norrevångskolan.

Skolan som skippar läxorna – för att öka jämlikheten

Uppdaterad
Publicerad

Färre konflikter hemma vid köksbordet och en mer jämlik skolgång för eleverna, det är resultatet av en läxfri skola enligt rektorn på Norrevångsskolan i Mörrum som skippat läxorna sedan fem år tillbaka.

– Föräldrar jag har mött säger att det är jätteskönt. Man behöver inte längre tjata på att saker ska bli gjorda, säger Elinor Leijon, rektor.

Det var mycket uppmärksamhet kring Norrevångskolan i Mörrum när skolan år 2013 blev Blekinges enda helt läxfria skola. Arbetssättet, som också kallas totalskola, går ut på att elevens hela arbetsdag klaras av under skoltid.

– Jag tycker man kan jämföra det med att ha ett dagsarbete. Jag som chef vill ju inte att min personal ska jobba hemma på sin fritid men det begär vi av våra elever, säger Elinor Leijon, rektor på Norrevångskolan.

Val 2018 – #dinröst
Elinor Leijon, rektor på Norrevångskolan.

Måste planera så att eleverna hinner

Eleverna får inga hemläxor, i stället ska skolarbetet göras på lektionerna. Enligt läraren Jessica Eriksson som undervisar i svenska och matte är en fördel att man som lärare inte behöver jaga elever för att de ska göra sina läxor.

Lektionerna behöver däremot planeras på ett sätt som gör att eleven hinner med allt skolarbete.

– Man får tänka till kring lektionen, i stället för att tänka på vad eleverna kan göra hemma, säger hon.

Blir det en större arbetsbelastning för dig?

– Nej det tycker jag inte, i stället för att jaga och rätta läxor kan man lägga tid på att tänka individuellt kring eleverna, säger Jessica Eriksson.

Norrevångsskolan i Karlshamn har slutat att skicka med eleverna skolarbete hem.

Kan få hjälp av pedagoger

Eleverna erbjuds även studietid där de kan få hjälp av utbildade pedagoger om de behöver hjälp till exempel inför ett prov, men de traditionella repetitionsläxorna är helt uträknade. Och även om skolan inte kan se att det läxfria arbetssättet gör att resultaten blir bättre så har det inte heller en negativ effekt, enligt Elinor Leijon.

– Jag anser att det har en positiv effekt då jag hör från föräldrar som säger att man slipper konflikter vid köksbordet, säger hon.

– Syftet är att skapa en mer likvärdig skola. Det ska inte spela någon roll vilken utbildningsbakgrund dina föräldrar har. Om läxorna ligger på en svår nivå men föräldrarna inte har möjlighet att hjälpa eleven blir det inte en likvärdig skola, säger Elinor Leijon.

Nu sprids Mörrumsskolans arbetssätt i länet och den rödgröna oppositionen i Ronneby vill utreda möjligheten till en läxfri skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet