Läraren Cesar Estay vill ge sina elever bästa möjliga böcker. Arkivbild. Foto: SVT, Jonas Ekströmer/TT

Skolan tvingas välja bort nya böcker

Publicerad

Skolböcker och läromedel är lönsammare än spelbranschen. Det visar SVT:s granskning av läromedelsbranschen. För den skola som SVT besöker i Botkyrka i södra Stockholm innebär det att man måste vänta med att ersätta böcker för att pengarna ska räcka.

– Välkomna nu kan ni slå upp era böcker, hälsar läraren Cesar Estay till niondeklassarna på kommunala Karsby International School i Botkyrka kommun i södra Stockholm välkomna till en biologilektion.

På Karsby skolan är det lärarna som väljer skolböcker.

– Jag kollar inte så mycket på priset. Jag vill ju ge barnen de böcker som de kan ha mest nytta av. Det skiljer inte så mycket i pris ändå, säger läraren Cesar Estay till SVT.

Svåra val

Biologiboken i Karsby skola kom från förlaget Liber. Libers så kallade vinstmarginal var 20 procent enligt årsredovisningen. Det innebär att var femte försäljningskrona var en vinstkrona. På Karsby skolan Botkyrka får man göra prioriteringar för läromedelsinköp.

– I år har vi lagt en budget där NO ämnena har 10 000 kronor per ämne. Jag vet att de skulle vilja byta ut fysikboken nu men det kan vi inte. Det får vi göra om några år när biologiböckerna är utbytta, säger Eva-Lotta Duhlin, tf rektor, på Karsby International School.

– Nu kan ni stänga böckerna, säger läraren Cesar Estay till eleverna och avslutar biologilektionen i Botkyrka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer