Libers vd, Anna Settman ser vinstnivån som en förutsättning att klara bolagets mål. Foto: SVT, Fredrik Sandberg/TT

Skolböcker – lönsammare än spelbranschen

Publicerad

Skolböcker och läromedel är lönsammare än spelbranschen. Det visar SVT:s granskning av läromedelsbranschen. Nästan var femte försäljningskrona är vinst. De stora vinsterna har lockat till sig internationella riskkapitalbolag

Många förknippar kanske skolböcker med nerklottrade blad i sönderfallande pärmar. Men att sälja skolböcker är lönsamt.

Vinst på var femte krona

Libers som är det största läromedelsföretaget i vår granskning, så kallade vinstmarginal var 20 procent enligt årsredovisningen. Det innebär att var femte försäljningskrona var en vinstkrona.

– Vi har blivit bättre och bättre i omställningen (digitaliseringen red.) och också att se vilka produkter som kommer att vara efterfrågade på marknaden, förklarar Anna Settman, vd för Liber, på frågan hur bolaget lyckats nå en så hög vinstnivå.

En guldbransch

Liber är inte ensamt om att göra stora vinster på läromedel. Läromedelsföretagen (se urval nedan) hade en genomsnittlig vinstmarginal på 19 procent år 2017. Det kan jämföras med gruppen bok- tidnings- och tidskriftsförlag – de hade en magrare vinstmarginal på 4 procent. Spel- och vadhållningsföretag hamnade bakom ”skolböckerna” med 14 procent i vinstmarginal.

Riskkapitalet

Liber ägs sedan år 2016 av riskkapitalbolaget Compass Partners. Libers vd, Anna Settman ser vinstnivån som en förutsättning att klara bolagets mål.

– Vår ambition är att fortsätta vara lönsamma därför att det stärker oss långsiktig för att kunna använda pengarna för forskning och utveckling. Jag tycker inte de ambitionerna står emot varandra utan snarare är en förutsättning, säger Libers vd Anna Settman till SVT.

Så gjorde vi granskningen

Visa

För att granska läromedelsbranschen har vi tittat på vinsterna i 13 av 16 medlemsföretag i branschföreningen Läromedelsföretagen. De förlag som är aktiebolag.

SCB har inte någon separat branschkod för läromedelsföretag. Därför valde vi att granska branschföreningen ”Läromedelsföretagen”:

”Medlemmarna i branschföreningen Läromedelsföretagen står för den absoluta merparten av de läromedel som används i landets skolor, universitet och högskolor” skriver Läromedelsföretagen på den egna hemsidan.

Liber är till omsättningen det största läromedelsföretaget i vår granskning.

Botkyrka kommun satsade år 2018 i genomsnitt 2 098 kr/elev, i årskurs 1-9 på läromedel. Karsby International School la däremot 1 581 kronor kr/elev. Anledningen till att man satsade mindre på läromedel än kommungenomsnittet var att man det året valde att lägga resurser på mer personal, enligt skolan.

Liber var den största läromedelsföretaget i Botkyrka Kommun, och sålde för motsvarande 1,4 miljoner kronor år 2017 till kommunen. Libers vinstmarginal på 20 procent framgår av årsredovisningen 2017.

Undersökningen tittar bara på vinster inte kvalitet.

Källor: Liber årsredovisning 2017, databaserna Retriver, och DSI Online, Botkyrka Kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer