Mats Knutson kommenterar Foto: SVT

”Skolfrågan håller på att glida regeringen ur händerna”

Uppdaterad
Publicerad
Skolan kan bli den viktigaste valfrågan nästa år. Pisa-undersökningen som presenterades på tisdagen är därför förödande för regeringen. Samtidigt ger den nytt bränsle åt oppositionens kritik mot regeringens skolpolitik.

När Socialdemokraterna förlorade regeringsmakten 2006 var väljarnas förtroende för partiets skolpolitik kört i botten. Folkpartiet med framför allt Jan Björklund i spetsen hade målmedvetet ifrågasatt och kritiserat skolpolitiken under flera år. I stället för socialdemokratisk ”flumskola” skulle det bli ordning och reda i skolan med tydliga krav på eleverna.

Omfattande reformer

Sedan valet 2006 har sannolikt inget annat svenskt område genomgått så omfattande reformer och förändringar som skolan. Jan Björklund har presenterat – och genomfört – det ena förslaget efter det andra.

Nu skriver vi 2013 och skolfrågan håller på att glida både Björklund och regeringen ur händerna. Samtidigt håller Socialdemokraterna på att återvinna det förtroende man förlorade under sina år vid regeringsmakten.

Trots att Jan Björklund envetet hävdar att vi först om några år kommer att se resultat av skolreformerna är det naturligtvis en stor svaghet att resultaten fortsätter att försämras. Det är heller inte en liten försämring vi ser i årets Pisa-undersökningen. Sverige är det land i OECD där skolresultaten försämras mest!

Kan bli avgörande för valet nästa år

Även om Björklund säkert har visst fog för att det tar tid innan hans reformer får fullt genomslag i skolan hamnar han i ett svårt pedagogiskt läge efter den senaste Pisa-undersökningen. Den negativa trenden för den svenska skolan har varken vänts eller bromsats upp under sju års borgerligt styre. Tvärtom har den svenska skolan haft den sämsta resultatutvecklingen i västvärlden de senaste åren.

Socialdemokraterna framstår i dag som djupt bekymrade över utvecklingen i den svenska skolan. Det är de säkert också. Men samtidigt är det här en valstrategisk skänk från ovan för partiet. Pisa-undersökningen är en internationellt tung mätning av skolutvecklingen i hela västvärlden. Slutsatserna kan knappast avfärdas.

Slaget om skolan kan bli avgörande för valutgången nästa år. Pisa-undersökningen ger Socialdemokraterna fördel i skoldebatten. Nu är frågan hur regeringen ska hantera undersökningens alarmerande resultat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pisa-rapporten 2013

Mer i ämnet