Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler. Foto: Scanpix

Skolinspektionen: Inga garantier mot nya skolkonkurser

Uppdaterad
Publicerad
Trots Skolinspektionens granskning av JB-koncernen upptäckte myndigheten inte tecknen på en ekonomisk kris. Det konstaterar Skolinspektionens generaldirektör i en intervju med SVT Nyheter.

– Det är väldigt mycket pengar som saknas.

Det säger Skolinspektionens generaldirektör när SVT visar henne konkursbouppteckningarna som visar en brist på över en miljard kronor i JB-koncernens konkurs.

Men det är bara drygt ett halvår sedan Skolinspektionen avslutade sin stora koncerngenomgång av John Bauer-gymnasierna

Borde ni inte ha sett att konkursen var på väg?

– Det vi granskar och kan ta beslut om som lagen ser ut är verksamheten och kvalitén, säger Ann-Marie Begler.

– Vi har inte möjlighet att återkalla ett tillstånd för att en skola har svag ekonomi.

Om Skolinspektionen vet att en skola har dålig ekonomi kan man priotera att granska den, men bara därför att dålig ekonomi i sin tur kan påverka kvaliten i skolan. Men Skolinspektionen kan påpeka  att en skola har dålig ekonomi i granskningsrapporterna.

Såg ni några tecken på dålig ekonomi när ni granskade JB-koncernens skolor?

– Vi har inte varit inne så detaljerat och ingående som man skulle kunna vara, säger Ann-Marie Begler.

– Många gånger rör det sig om komplicerade ekonomiska strukturer i de koncerner som finns, och det är inte helt enkelt att göra de granskningarna. Det är också en ganska ny uppgift för den här myndigheten.

John Bauerkoncernens kris började ett bra tag innan konkursbeskedet och redan i februari beslutade ledningen att stänga flera skolor.

Till slut blev det vart tredje John Bauergymnasium som stängde för gott vid skolavslutningen i juni. Resten av skolorna hade bolaget och konkursförvaltaren lyckats få köpare till.

Och Skolinspektionen har sagt ja till alla nya ägare som har ansökt om tillstånd för att ta över John Bauerkoncernens skolor. Men generaldirektören vågar inte lova att de nya ägarna klarar sig undan konkurs.

– Det vi kollar är vad man har för elevunderlag, och vilka kostnader man redovisar för till exempel lokaler, men några garantier kan vi inte ge, säger Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler.

– Vi kan ju aldrig riktigt veta hur många elever som till slut kommer att gå på skolorna, och hur många som kanske slutar mitt i terminen.

Så det kan bli konkurser igen?

– Vi kan aldrig vara säkra på det när det gäller någon skola.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar friskolor

Mer i ämnet