Visa alla (2)
Visa alla (2)

Skolkurvorna som pekar helt fel

Publicerad

Betygsskillnaderna har ökat markant sedan slutet av 90-talet, och betydelsen av föräldrarnas utbildningsnivå är tydlig. Det visar en sammanställning SVT Pejl gjort.

Det är stora skillnader då det gäller betygsnivån mellan olika skolor, och det är en skillnad som har ökat sedan slutet av 1990-talet. I dag skiljer det 71 meritpoäng mellan de skolor med högst respektive lägst meritpoäng, medan det 1998 var 45 meritpoäng.

Ser man till storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö, är skillnaden ännu större och har ökat från 65 meritpoäng 1998 till 108 meritpoäng 2011. För en elev motsvarar det en höjning från betyget G till MVG i nästan 11 ämnen.

Hussein Chahrour går i nian på Linnéskolan i Malmö.

-Det kanske beror på att de flesta inte orkar jobba eller så beror det på att de inte tar skolan lika seriöst som de andra gör.

I samma klass går Saga Höggren. Hon tror att miljön har stor betydelse.

-Studiemotiverad miljö eller inte. Vad folk har för mål och vart de vill komma.

Vilken betydelse tror du föräldrarnas utbildningsnivå har?

-Det påverkar nog.

Och visst spelar föräldrarnas utbildning roll. Det visar den sammanställning som SVT Pejl har gjort. De skolor där ett snitt av föräldrarna endast har grundskoleutbildning ligger en bra bit under medianvärdet. På samma vis ligger de skolor där minst en förälder per elev i snitt har högskoleutbildning ligger klart ovanför medianlinjen.

Men Hussein Chahrour tycker att ansvaret ligger hos eleverna.

-Det beror på vad du själv vill, det har ingenting med föräldrarna att göra, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus skola

Mer i ämnet