Foto: TT

Skolläkare larmar: Mobiler får barnen att må allt sämre

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn och unga mår dåligt. Det visar flera rapporter, och socialstyrelsens statistik över antalet barn med depressioner, sömnproblem och ångest visar på stora ökningar de senaste tio åren. Och nu varnar skolläkare och experter som SVT talat med att mobilen är en pusselbit till barnens ohälsa.

Vid ett forskarsymposium på Karolinska institutet i november i år möttes barnläkare och barnpsykologer för att diskutera medicinska konsekvenser av barns användande av mobiler, datorer och surfplattor. För även om statistiken visar på en ökad ohälsa, finns i dag ingen forskning som direkt kopplar barns ökade psykiska ohälsa med skärmanvändande.

En av de läkare som ser en tydlig förändring i hur barnen på hennes skola mår är Åse Victorin: 

– Vi ser hur skärmarna styr livet allt mer för barn och unga. Skärmar, och då kanske framförallt mobilerna, tar över barnens liv vilket får konsekvenser för hur dom mår både psykiskt och fysiskt. Det får också konsekvenser för deras skolprestationer.

Hon är skolläkare i Göteborg. Under de senaste tio åren har hon sett hur allt fler barn söker hjälp för symptom på olika typer av stress. 

Varannan ung mår dåligt 

I en stor europeisk studie, där 12.000 skolungdomar i 11 länder fick svara på frågor om hur de mådde och hur deras liv såg ut, visade det sig att nästan hälften av alla hade psykiska problem, vissa mycket stora problem.  

Studien visade för första gången på en stor grupp unga man tidigare inte uppmärksammat. De kallas De Osynliga.  Det som utmärker de unga i denna grupp är att de inte syns i samhället, men ändå mår mycket dåligt psykiskt.

Dessa ungdomar är inte utåtagerande eller kriminella, utan de sitter hemma framför en skärm, spelar eller surfar timma efter timma, de sover alldeles för lite, vänder på dygnet och är fysiskt inaktiva.  

Åse Victorin jobbar i dag med en stor informationssatsning kring skärmstress och psykisk ohälsa hos skolbarn. Hon vill att skolan tar ansvar och hjälper barnen att begränsa sitt skärmanvändande. Ett sätt vore enligt henne att ta bort mobilerna helt från skolan. 

Totalförbud på skolor i Frankrike

I Frankrike beslöt regeringen nyligen att införa ett totalt mobilförbud på alla skolor upp till och med högstadiet, även på rasterna.

Flera som SVT pratat vill se att även svenska myndigheter fattade ett sådant generellt förbud för skolorna i hela landet istället för att lämna det upp till varje skola eller lärare, som det är i dag.

Men många andra håller inte alls med om att mobilförbud är rätt väg att gå för skolan, utan pekar på vuxnas ansvar att lära barnen leva med mobiler och skärmar på ett balanserat sätt. 

– Skolan måste ta sitt ansvar genom att hjälpa eleverna att lära sig att hantera mobilerna på ett bättre sätt. Om vi tar bort mobilerna helt från skolmiljön försvinner vår möjlighet att påverka och lära eleverna detta, säger Tomas Wahlqvist, lärare på Torslandaskolan i Göteborg.

Artikeln är uppdaterad

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.