Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skolminister Lotta Edholm: Det finns ingenting i Tidöavtalet som säger att vi skulle gå den vägen.

Skolministerns svar till SD: Står inte i Tidöavtalet

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna hoppas att modersmålsundervisningen i skolan helt ska tas bort. Nu ger skolminister Lotta Edholm (L) svar om SD:s plan.

– Det finns ingenting i Tidöavtalet som säger att vi skulle gå den vägen, säger hon till SVT Nyheter.

Regeringen och Sverigedemokraterna vill i en utredning ta reda på om modersmålsundervisningen i skolan leder till sämre integration och språkinlärning. SD hoppas att utredningen ska leda till att modersmålsundervisningen försvinner.

– Det är vår förhoppning, men vi kan inte föregå utredningen, sade Patrick Reslow (SD), ledamot i utbildningsutskottet, till SVT Nyheter tidigare under fredagen.

Men när skolminister Lotta Edholm kommenterar SD:s utspel är hon tydlig med att det inte finns något sådant förslag i Tidöavtalet.

– Det vi är överens om är att utreda modersmålsundervisningen. Vi har ju fått väldigt många fler barn och unga från andra länder de senaste åren och det finns stora kvalitetsskillnader i modersmålsundervisningen, säger Lotta Edholm.

Hör mer från ministern i klippet ovan.

Modersmålsundervisning

Modersmålsundervisning ger elever med ett annat modersmål än svenska möjlighet att läsa sitt modersmål som ett ämne i skolan.  Det är möjligt att få modersmålsundervisning från förskolan upp till gymnasiet.

Källa: Skolverket 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.