Foto: Jonas Ekströmer, TT

Skolsekretess äventyrar de nationella proven

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket varnar för att sekretess kan leda till att de nationella proven inte kan genomföras. Det finns också en risk för att Sverige inte kan delta i den globala kunskapsmätningen Pisa.

Skolverkets besked till regeringen är mycket tydligt: Om inget görs för att häva nuvarande hemligstämpling av uppgifter om skolor kommer hela skolväsendet att vackla.

– Statistiken är helt nödvändig för att några av de bärande principerna i skolsystemet ska kunna säkras, säger Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson.

Sedan en tid är information om landets skolor till stor del hemligstämplad. Statistiken finns nu endast på riksnivå. En följd är att det blir mycket svårare för föräldrar att göra jämförelser inför val av skola.

– Det fria skolvalet förutsätter ju en öppenhet och en insyn, säger Peter Fredriksson.

Nationella prov i fara

De nationella proven är också i fara. Proven genomförs för att säkra en rättvis betygssättning i hela landet. Men det stora adressregistret för landets alla skolor är sekretessbelagt och får inte ens lämnas ut till den del av Skolverket som ansvarar för proven.

– Detta är ett bra exempel på att något som alla tar för givet äventyras. Men jag hoppas och tror att vi kan hitta åtminstone en kortsiktig lösning så att proven kan hållas detta läsår, säger Peter Fredriksson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I 20 år har du kunnat jämföra olika skolor med varandra. Nu går inte det längre. I videon förklarar SVT:s reporter varför. Foto: SVT

Möjlighet till undantag

Skolverket presenterar flera förslag på hur skolväsendet ska ta sig ur nuvarande rävsax.

– Den enklaste lösningen är ju att friskolor, precis som kommunala skolor, omfattas av offentlighetsprincipen. Är man inte beredd att jobba med det finns det andra lösningar, säger Peter Fredriksson.

En sådan lagändring har varit på gång, men den proposition som den förra S-MP-regeringen tänkte lägga fram före valet 2018 sköts upp efter invändningar från Lagrådet. Därefter har ett bearbetat förslag varit ute på remiss.

Skolverkets huvudförslag är nu i stället att en sekretessbrytande bestämmelse införs i offentlighets- och sekretesslagen, så att de uppgifter Skolverket behöver undantas från bestämmelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer