Mamma Julia Lundberg, Hanna Wåtz 9 år och Emma Wåtz 5 år är ute och handlar inför skolstarten, men ekonomin är ansträngd efter semestern. Foto: TT/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Barnens skolstart kan bli en skuldfälla

Uppdaterad
Publicerad

Efter semestern kan barnfamiljens ekonomi vara minst sagt ansträngd. Skolstarten kan bli dyr, särskilt om man har fler barn. Budgetrådgivare avråder från att använda krediter för att täcka alla utgifter för skolstart och fritidsaktiviteter.

Det är bråda dagar inför skolstart. Mamma Julia är på väg till frisören med båda döttrarna. Sedan ska de vidare för att handla kläder.

– Det är mycket kostnader nu. Känns nästan som efter julhelgen. Vi hade redan ett stort hål i plånboken efter semestern. Och det är ju inte bara kläder utan även andra avgifter som ska betalas, till exempel fritidsaktiviteterna, säger Julia Lundeberg från Solna utanför Stockholm.

Skuldsatta familjer

På Konsumentverket utbildas landets budget- och skuldsaneringsrådgivare. Här har man genom åren sett att antalet familjer med skulder ökar i samband med att semestrar tar slut och barnen ska börja skolan igen.

– Många familjer har en redan ansträngd ekonomi efter sommaren. När sedan barnens höstutrustning och aktiviteter ska betalas är det lätt att hamna i otakt, säger Karin Nordenson utredare på Konsumentverket.

– Det blir oftast dyrare än man tänkt sig.  Då är det lätt att antingen skaffa eller använda krediter för att klara av kostnaderna.  Det finns en risk att ekonomin får greppet över familjen i stället för tvärtom i dessa tider, säger hon.

Har jobbat extra innan sommaren

Trebarns-familjen Mowane/Sajjadi från Brandbergen utanför Stockholm håller med om att det är en tuff tid ekonomiskt. De nioåriga, tvillingpojkarna Jakob och Isak samt lillebror Daniel behöver alla nya kläder och skor.

– Det är en hemsk månad. Man har precis kommit hem från semestern och så börjar fakturorna ramla in. Samtidigt ska man handla allt som barnen behöver. Hittills har vi bara handlat ryggsäckar och strumpor men barnen behöver även tröjor och jeans , säger Nanna Mowane.

– Fast vi förstod att det skulle bli en ansträngande månad i förväg, så min man jobbade extra i våras för att vi ska klara det här, säger hon.

Detaljhandeln gnuggar händerna

I augusti förra året omsatte klädhandeln, skohandeln och sporthandeln tillsammans 7,6 miljarder kronor. För sport- och fritidshandeln var augusti  månaden med högst försäljningssiffror.

– För många butiksinnehavare är skolstarten viktig. Augusti och september är månader då kläd-, sko- och sporthandel blomstrar, säger Lena Larsson på HUI, Svensk handel.

Handlar begagnat

Även på auktionssajterna Blocket och Tradera ökar försäljningen på begagnade varor kring höstterminstarten. På Tradera är det ”barnkläder och barnskor” som ligger i topp av alla kategorier under augusti och september månad. I oktober börjar siffrorna gå tillbaka till ordinarie nivåer, enligt företagets försäljningsstatistik.

– Vi ser att våra kunder just nu köper varor som hör till skolstarten. Det kan vara allt från skor till skolväskor, säger Marcus Almén, Brand Activating Manager på Tradera.

– Det handlar såklart om att konsumtionen både anpassats till plånboken men också till miljön, säger han.

klädhandel: 4,6 miljarder,

skor: ca 800 miljoner

sport ca 2,2 miljarder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.