Skolverket: ”Det är ett komplicerat problem som tar tid”

Uppdaterad
Publicerad

Skolverket och SCB presenterade under fredagen förslag på hur de nu sekretessbelagda uppgifterna ska kunna offentliggöras igen, men förslagen har inte mottagits väl, då de inte erbjuder någon snabb lösning på problemen. – Det är komplicerat och tar lång tid, det är vi väl medvetna om, säger Skolverkets generaldirektör i SVT:s Aktuellt.

Skolverket och SCB presenterade under fredagen sina förslag på hur viktig information om skolor ska kunna bli offentlig igen, efter en begäran från regeringen. Förslagen på lösningar kritiseras dock för att vara krångliga och för att ta för lång tid.

– De är krångliga och det tar lång tid, men vårt uppdrag har varit att titta på långsiktigt hållbara lösningar och det är väldigt komplicerat. Det tar lång tid, det är vi väl medvetna om. Det är väldigt mycket mer komplicerat än vad de som kritiserar det här tror, säger Peter Fredriksson generaldirektör, Skolverket.

”Sekretessbrytande bestämmelse”

Kortsiktigt tittar Skolverket på om de exempelvis kan samla in information som de själva kan publicera.

– Viss information har vi tillgång till men inte allt. Vi behöver fortsatt tillgång till de uppgifter som bara SCB har, som handlar om socioekonomiska variabler. Men då krävs en sekretessbrytande bestämmelse i sekretesslagen, säger han.

När kommer vi kunna få tillgång informationen?

– Det här tar tid, det tar inte två månader, det tar inte ett halvår, utan år att jobba fram de här långsiktiga lösningarna. Kortsiktigt beror det på vad politiken gör och hur snabba de kan vara om de ser att vi temporärt kan hitta lösningar. Då hoppas jag att vi kan ha informationen under hösten, eller under våren, säger Peter Fredriksson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.