Arkivbild Foto: NTB/TT

Skolverket: Sport att sprida nationella proven

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en gång har fuskande med nationella prov upptäckts.
– Det verkar ha blivit som en slags sport att få ut proven, säger Karin Hector-Stahre, enhetschef på Skolverket.

Facit till kursprov i matematik för gymnasiet säljs bland elever, och det gäller prov som hålls den här veckan. Spridningen är bekräftad på flera skolor i Malmö/Lund-området, men fler områden kan vara berörda.

– Dessa facit ska vara inlåsta tills provet är genomfört. Vår bedömning är att det är ett handhavandefel, att man inte har hanterat det här materialet korrekt på skolorna, säger Karin Hector-Stahre.

Händer igen

Så sent som i mars spreds prov i svenska på sociala medier, och några dagar efter det hände samma sak med ett prov i biologi som hade kopierats upp och av misstag delats ut till elever på en skola i Stockholmsområdet. Och nu händer det alltså igen.

– Det är jätteallvarligt. Bara proven som går den här veckan kostar minst tio miljoner att ta fram. Och det är prov som vi antagligen aldrig kan återanvända.

”Mycket som saboteras”

Vid tidigare fall har läckorna skett väl när materialet kommit till skolorna, och det tycks troligt även den här gången, enligt Skolverket.

– Men man får undersöka om det kan finnas andra källor också.

Skolverket har rekommenderat rektorer att använda ett ersättningsprov om det finns belägg för att deras elever känner till innehållet i förväg.

– Men det är inte samma prov, och den statistik som ska publiceras blir inte som den ska. Det är mycket som saboteras genom att sådana här saker händer.

Sista provveckan

Verket ger anvisningar till skolorna om att facit inte får öppnas förrän provet är genomfört. Just nu är det den sista veckan för nationella prov för terminen.

– Vi ser över hur vi ska tillhandahålla de här anvisningarna fortsättningsvis, säger Karin Hector-Stahre.

Skolverket kommer att polisanmäla saken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer