Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s sociala medier-reporter berätta om skönhetstävling ”Miss AI”, där alla tävlande är helt och hållet AI-genererade. Foto: AP/LALALAND, SVT

Skönhetstävling med AI-genererade modeller: orealistiska ideal

Uppdaterad
Publicerad

I maj hålls en ny kvinnlig skönhetstävling med ett udda krav: modellerna måste vara genererade av artificiell intelligens. Vinnaren koras som ”Miss AI”.

Orealistiska skönhetsideal, menar kritikerna.

Det må vara en otraditionell tävling men den har fått traditionell kritik. De genererade modellerna premierar ohälsosamma och daterade skönhetsideal, tycker kritikerna.

– Om riktiga människor kan premiera orealistiska skönhetsideal så kan AI-genererade människor göra det ännu mer orealistiskt, säger SVT:s sociala medier-reporter Henrik Sköld.

Kan hota modellers jobb

Med de genererade modellernas intåg kan man undra om mänskliga modeller nu är passé?

– Jag kan tänka mig att om någon bara är ute efter en modell som rekvisita – något som bara ska vara snyggt på bild – då hade en genererad modell kunnat göra det. Men att vara modell handlar även att kommunicera något mer och då är det personen man är utanför bilden som är viktig, säger Sköld.

På det kriteriet, att vara en person utanför bilden, kan inte AI-modellen konkurrera, konstaterar reportern.

AI sitter som domare

Domarkåren, som ska utse vinnaren i skönhetstävlingen, består av fyra ”personer”. Två är av kött och blod och två är AI-genererad. Bland annat AI-influencern och modellen Aitana Lopez sitter som domare.

Vinnaren kommer dels att utses på sin skönhet, men även dennes vision för en bättre framtid kommer att spela in.

– Jag antar att någon kommer sitta med Chat GPT eller liknande och ge instruktioner, säger Henrik Sköld och fortsätter:

– Vissa av de traditionella elementen av skönhetstävlingar finns kvar men sen, ja... säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.