Foto: TT

Sköt om sommarstugan före vintern

Uppdaterad
Publicerad

Så här års säger många tack och hej till sitt fritidshus. Med lite omsorg vid stängningen minskar riskerna för att sommarstugan tar stryk under vintern.

Först och främst handlar det om att undvika kostsamma vattenskador. Så stäng av vattnet och töm varmvattenberedare och annat som annars kan frysa sönder, är experternas råd. Även om du väljer att hålla en viss värme i huset kan ju huset drabbas av strömavbrott.

Försäkringsbolagen rekommenderar en underhållsvärme på omkring tio grader i vinterbonade hus.

– Inte bara för att installationerna annars kan frysa utan för att minska risken för fukt som kan förstöra tavlor, kläder och möbler, säger byggskadereglerare Patrik Bernwall vid försäkringsbolaget If.

Be någon hålla koll

Glöm inte heller att rensa skafferiet.

– Livsmedel som lämnas kvar bör förvaras i plåtburkar med lock så att mössen inte går in och äter av havregrynen, säger Patrik Wendelius, byggnadsteknisk rådgivare hos Villaägarna.

Sist men inte minst: Be någon i grannskapet att hålla lite koll på huset.

– Om du tömmer vattnet och har underhållsvärme, i kombination med att någon som bor i närheten tittar till huset ibland – då har du gjort vad du kan, säger Patrik Bernwall.

Kom ihåg inför vintern

* Stäng av vattnet och töm systemet.

* Rensa brunnar och vattenlås. Hälla i frostskyddsvätska.

* Underhållsvärme på cirka tio grader rekommenderas för vinterbonade hus.

* Stäng av kyl och frys.

* Dra ut sladdar.

* Specerivaror i täta förvaringskärl.

* Öppna ventiler.

* Rensa hängrännor. Placera avledningsrännor från stuprörens mynningar.

* Täta springor och hål för att undvika att möss tar sig in.

Källa: Villaägarnas Riksförbund, If

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.