– Vi har inte fått några rapporter om allvarliga biverkningar, säger Emma Spak, chef på hälso- och sjukvårdssektionen på SKR. Foto: SVT

Emma Spak: ”Lyckad start på vaccineringen”

Uppdaterad
Publicerad

God hantering, fungerande logistik och inga allvarliga bieffekter. Den första omgången vaccinationer förflöt utan komplikationer.

– Det känns fantastiskt att vi är igång, säger Emma Spak på Sveriges kommuner och regioner (SKR).

15 av Sveriges 21 regioner påbörjade vaccinering under söndagen. Övriga sex väntas komma igång i dag eller i morgon.

– De rapporter vi får är att logistiken fungerat. Allt vaccin har gått ut som det ska och hanteringen har fungerat. Det har även gått bra att blanda vaccinet. Det är ju lite annorlunda än de förfyllda sprutorna som man använder vid säsongsinfluensa, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Knappt 10 000 doser har hittills kommit till Sverige. Runt hälften av dessa används nu på äldreboenden runt om i landet. Den andra halvan sparas för att garantera att den första gruppen som vaccineras kan få en andra spruta om en knapp månad.

Hittills har inga allvarliga bieffekter rapporterats in, säger Emma Spak.

80 000 doser i veckan

Runt 80 000 doser i veckan kommer att distribueras i landet under de kommande veckorna. Senare i vår ökar antalet.

Från mars och framåt väntas 200 000 doser vaccin från Pfizer/Biontech anlända i veckan. De kompletteras sedan av doser från tillverkarna AstraZeneca och Moderna – förutsatt att de får ett godkännande från den Europeiska läkemedelsmyndigheten.

– Det viktigaste framöver blir att de vaccin som finns i pipeline blir godkända och att man kan hålla leveranstiderna, säger Emma Spak.

Nästa grupp i februari

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tror att samtliga personer som bor på särskilda boenden för äldre samt personal som arbetar där kommer kunna vaccineras under årets första månad.

– Sedan kan vi ta oss an personer över 70 år och sjukvårdspersonalen, säger han i P1 morgon.

Målet är att hela den vuxna befolkningen som vill vacinera sig ska ha erbjudits vaccin under årets första halva.

– Nu jobbar man intensivt med att nå ut till de allra sköraste. Sedan, när man går ut bredare, kommer man jobba gemenasamt med myndigheter för att nå ut med information till alla grupper. Det är något man verkligen åtagit sig att man ska nå ut till alla med det här vaccinet, säger Emma Spak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.