Foto: SVT

”Skräp-dna” kan behandla barncancer

Publicerad

Det som tidigare betecknats som ”skräp-dna” kan i framtiden bli en viktig del i både diagnosticering och behandling av aggressiv barncancer. Det visar en studie på tumörer från drygt 400 barn.

Studien, som genomförts av forskare vid Sahlgrenska akademin, Karolinska sjukhuset och Uppsala universitet, har identifierat en molekyl eller biomarkör som tycks ha en viktig roll i bildandet av aggressiva barncancertumörer.

Den har fått namnet NBAT-1 och är en särskild variant av en molekylsort som man tidigare inte trott hade någon uppgift i cellens funktion.

– Många forskare jobbar nu med att utveckla former för hur den här typen av molekyler ska kunna användas. Det här är den första studien som analyserat den i samband med cancertumörer hos barn, säger Tommy Martinsson, forskare vid Sahlgrenska akademin.

Hög dödlighet 

Forskarna har studerat tumörceller från drygt 400 barn i Sverige, övriga Europa och USA som drabbats av den allvarliga cancersjukdomen neuroblastom.

En cancerform som angriper nervsystemet och har hög dödlighet framför allt bland små barn.

Studien, som publiceras i tidskriften Cancer Cell, visar att NBAT-1 styr både tumörens tillväxt och hur den svarar på behandling.

Resultaten hoppas man på sikt ska kunna användas för att identifiera högriskpatienter, skräddarsy behandlingen och utveckla nya läkemedel.

Fakta om RNA-molekyler

Den genetiska informationen i våra celler överförs från dna, via så kallat budbärar-RNA, till proteiner.

Tidigare har man trott att det enbart är proteiner som ”utför” uppgifter i cellen.

Av den mänskliga arvsmassan utgör endast 1,5 procent den proteintillverkande delen. Resterande 98,5 procent har historiskt betraktats som ”skräp-dna” och inte ansetts ha någon funktion.

Utvecklingen av ny teknologi har tvärtom visat att ”skräp-dna” ger upphov till tiotusentals icke-kodande RNA-molekyler som inte producerar proteiner men utför andra viktiga biologiska funktioner.

Källa: Sahlgrenska (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.