Den kanadensiska journalisten erbjöds att få gifta sig med den svenske jihadisten Michael Skråmo. Foto: SVT

Skulle bli svenske IS-krigarens andra hustru

Uppdaterad
Publicerad

Genom falska identiteter på nätet lyckades granskande journalister i Kanada nyligen få en inblick i hur IS försöker få personer att ansluta sig till dem. Den australiska kvinnan ”Sara” utgav sig för att vilja hjälpa IS – och erbjöds då att gifta sig med den svenske jihadisten Michael Skråmo.

En av de första ”Sara” får kontakt med är en svensk kvinna som kallar sig Umm Hamza. Hon är också konvertit och kommer ursprungligen från Västsverige. Enligt hennes profil i sociala medier har hon flyttat till det så kallade kalifatet med sin familj och hon lägger regelbundet upp bilder från sitt vardagsliv i Raqqa.

Kontakterna mellan ”Sara” och Umm Hamza sker inledningsvis helt öppet via traditionella sociala medier. Men när Sara säger att hon är intresserad av att åka till kalifatet vill Umm Hamza att de ska fortsätta konversationen via en app där alla meddelanden är krypterade.

”De läser vår Twitter. Har du Kik eller Wiker?” skriver Umm Hamza till ”Sara”.

Tilltänkta maken – svensk jihadist

I den krypterade chatten blir Umm Hamza mer detaljerad kring hur resan ska gå till. Och hon kommer snart med ett förslag på en man som ”Sara” kan gifta sig med. Han är europé och har fru och fem barn. Hon ska alltså bli mannens andra hustru. Det visar sig vara den svenske jihadisten Michael Skråmo.

Michael Skråmo är född och uppvuxen i Göteborg. För två år sedan tog han sig till Syrien för att ansluta sig till IS och bosätta sig i terrororganisationens huvudstad Raqqa. Därifrån bedriver han propaganda för att locka fler svenska jihadister till IS. Han har också beskrivit hur han deltagit i strider för organisationen.

Det är alltså honom som den australiska ”Sara” nu erbjuds att gifta sig med. 

”Han är positiv, glad”

Så här beskriver Umm Hamza hans egenskaper:

– Hans personlighet? Han har många. Han är positiv, glad. Ibland allvarlig. Han gillar att vara i stillhet ibland och läsa koranen. Och han är inte aggressiv. 

Michael Skråmo och ”Sara” får till slut kontakt via telefon och planen är att ”Sara” ska åka till Syrien via Turkiet, dit hon ska resa på ”semester” med sina vänner. ”Sara” förklarar att hon är nervös.

– Vad är du orolig för? undrar Michael Skråmo.

– Jag är orolig för allting. Först och främst över att jag inte kommer att kunna lämna landet för att någon har fått reda på vad som håller på att ske eller att polisen ska stoppa mig, svarar ”Sara”.

Väntar vid gränsen

Michael Skråmo lugnar henne och förklarar hur resan ska gå till och vad som ska hända när hon kommer till staden Urfa i Turkiet, nära den syriska gränsen.

– Egentligen behöver du bara åka till den staden och så hämtar de dig där. Du kommer vara en av alla kvinnor som kommer över gränsen. De hjälper dig där. Så du behöver inte tänka på något. Du behöver bara skaffa ett turkiskt nummer och skicka det till mig när du kommer till Turkiet, förklarar han.

Michael Skråmo och Umm Hamza väntar på att ”Sara” ska komma till gränsen mellan Turkiet och Syrien. Men hon åker aldrig. Det kanadensiska teamet avbryter operationen och den påhittade ”Sara” från Australien försvinner från nätet.

Förnekar roll som rekryterare

Umm Hamza är nu hemma i Sverige igen. Uppdrag granskning kontaktar henne för att höra vad hon säger om uppgifterna att hon försökt värva en andra hustru till jihadisten Michael Skråmo.

Hon vill inte låta sig intervjuas med hänvisning till familjens säkerhet. Samtidigt avvisar hon bilden av sig själv som manipulativ och professionell rekryterare. Det var ingen rekrytering eftersom ”Sara” själv hade bestämt sig för att resa till Syrien, menar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.