Foto: TT

Skydda ögonen – du kan bli blind

Uppdaterad
Publicerad

Solförmörkelsen i dag är den bästa chansen på länge för att skåda fenomenet. Men tänk dig för när du vänder huvudet upp mot skyn.

Trots att det blir molnigt i stora delar av Sverige när solen förmörkas gäller det att skydda ögonen. Den skugga som molnen ger räcker inte för att skydda våra ögon från solens starka strålar. Trots att bara en procent av solljuset är synligt är ljuset 10.000 gånger starkare än ljuset från en fullmåne.

– Tittar man rakt på en solförmörkelse kan man få brännskador på näthinnan och skada känsliga celler på näthinnan. Man kan tappa synen permanent, säger Anne Odergren, chefsläkare på S:t Eriks Ögonsjukhus i Stockholm till SVT Nyheter.

Den totala solförmörkelsen

Skippa selfien

Vill man ändå beskåda fenomenet ska man använda skyddsglasögon, alltså den typen av glasögon som används vid svetsarbeten. Vanliga solglasögon ger inte tillräckligt skydd mot solens starka strålar.

Den som funderar på att ta en selfie under solförmörkelsen gör bäst i att strunta i de planerna.

– Man ska inte titta genom en kamera. Det blir som ett förstoringsglas och ljuset blir ännu starkare, säger Anne Odergren.

Bäst i norr

Barn är extra känsliga eftersom deras ögon inte är fullt utvecklade och de gör bäst i att stanna inne. I Malmö har kommunen beslutat att alla förskolebarn ska vara inomhus. Även i Sundsvall får barn stanna inne.

Mitt på näthinnan har man ett område där man ser alla bäst och det använder man när man fokuserar och brännskadan kommer där man ser allra bäst. I Malmö har kommunen bestämt  att alla förskolebarn ska vara inne under förmiddagen.

I Sverige blir solförmörkelsen mellan 80 och 90 procent, beroende på var i landet du bor. Vill du ha bäst chans att skåda fenomenet ska du vara i norra Norrland. Där uppgår förmörkelsen till nära 90 procent av solens yta. I norra Norrlands kustland kommer det med största sannolikhet att bli molnfritt. 

Tänk på detta:

* Använd svetsglasögon om du ska titta mot solen

* Vanliga solglasögon räcker inte

* Titta indirekt – om du har en kikare, ta ett vitt papper och håll under kikaren och fokusera sedan ljuset genom kikarens optik och titta på papperet.

* Använd absolut inte en kamera. Då förstärks ljuset. Kom ihåg. Inga selfies  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den totala solförmörkelsen

Mer i ämnet