Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

”När du har sett en vill du se alla”

Uppdaterad
Publicerad

Ett av världens mest regniga ställen – Färöarna ute på Nordatlanten – var en av platserna där det i dag blev total solförmörkelse. För alla förmörkelseturister såg det länge mörkt ut men sen hände magin.

De är på plats tre timmar innan det börjar. Solförmörkelseturister från hela världen förbereder sig för en två minuter lång upplevelse. Walter van Regemortel har kommit till Färöarna för sin åttonde raka totala solförmörkelse.

– Jag var mycket emotionell första gången. Det var en sån upplevelse att jag började gråta. Och den andra gången var jag rädd att känslan skulle vara borta men den kommer varje gång.

Så du kommer att gråta i dag också?

– Jag tror det!

Det är mulet och regnigt ena stunden och plötsligt spricker det upp. Och så regn igen. Folk kastas mellan hopp och förtvivlan.

– Jag tror inte att vi kommer se det för det är så mulet, säger Tin Lowers från Belgien.

Hur känns det att du inte kommer se det?

Tråkigt och ledsamt.

”Jag vet inte om du kan se det men jag gråter”

– Jag är så uppspelt. Vädret ändras hela tiden här. I morse regnade sen såg vi solen. Sen försvinner solen igen så det är mycket spännande, säger Walter van Regemortel.

30 minuter innan den totala solförmörkelsen ser det inte bra ut – ett massiv molntäcke ligger i vägen och ljuset försvinner.

En mäktig upplevelse i sig men sen händer något – plötsligt spricker himlen upp och den totala solförmörkelsen uppenbarar sig i några få sekunder.

– Jag vet inte om du kan se det men jag har tårar här. Det var oväntat men under några sekunder så såg vi den totala solförmörkelsen. Vi hade inte väntat oss det men det är alltid samma sak med solförmörkelser. Man vet aldrig vad som kommer hända, säger Walter van Regemortel.

– Det vara bara ett kort ögonblick men det var fantastiskt, säger Markus van Kamp.

Minne för livet

Månen dolde solen en liten stund men det räcker för att ge alla här ett minne för livet.

– Det var en av de mest fantastiska upplevelser jag har varit med om i hela mitt liv. Det var fem sekunder men det var magiskt, säger svenska Christoffer Collin, som är Instagramfotograf.

Göran Strand är Sveriges främsta astrofotograf:
– Sen kom den, den där lilla glimten av totaliteten. Nu har jag slutat skaka men jag är så jäkla lycklig alltså.

– När du har sett en solförmörkelse så vill du se dem allihop. Det är verkligen överväldigande, säger Walter van Regemortel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Den totala solförmörkelsen

Mer i ämnet