Skyttedal (KD) och Björk (V) i klinch om Moria

Uppdaterad
Publicerad

Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är inte överens om vad EU borde göra efter branden i flyktinglägret Moria på Lesbos. Malin Björk (V) och Sara Skyttedal (KD) debatterade frågan i SVT:s Morgonstudion.

Uppemot 13 000 personer som tidigare bott i det numera eldhärjade flyktinglägret Moria på den grekiska ön Lesbos står nu utan hem.

Enligt Europaparlamentariker Malin Björk (V) måste Sverige och EU hjälpa de drabbade.

– De måste evakueras och fördelas till andra EU-länder, säger hon.

– Det är människor, många barn, som bor där. Detta är inte ett värdigt sätt att leva.

KD: Många saknar asylskäl

Enligt Europaparlamentariker Sara Skyttedal (KD) så är den bästa lösningen inte nödvändigtvis att låta de drabbade resa vidare in till Europa.

– I går hittade EU-kommissionen en lösning för de mest utsatta barnen och förde dem till fastlandet, säger hon.

– Men tittar man på lägret så är cirka 70 procent där från Afghanistan, personer som i regel saknar skyddsskäl och därmed rätt till asyl. Det handlar främst om vuxna män. Jag håller däremot med Malin Björk om att vi ska undvika att hamna i den här situationen igen. Det handlar om att inte särbehandla ett flyktingläger, utan att vi inte skapar den här trängseln i södra Europa med människor som faktiskt saknar asylskäl som rör sig till EU.

Enligt Sara Skyttedal måste EU:s yttre gräns stärkas så att färre människor utan asylskäl tar sig an den långa och farliga resan till Europa.

– Det är mänskligt att bli berörd, men som politiker måste man kunna hålla huvudet kallt och ha en politik som håller.

Kritiserar regeringen

Malin Björk håller inte med.

– Jag tycker det är beklämmande att situationen i Moria i dag, med människor som sover på gatorna och de 4 000 barnen på plats, förvandlats till vuxna afghanska män som inte har skyddsbehov. Vi har ett ansvar som politiker att skapa en politik som håller.

Hon kritiserade regeringen för deras passivitet i frågan.

– Det är rimligt att Sverige säger att vi är beredda att evakuera flyktingar från Moria, välkomna hit, vi kommer styra upp detta på ett bra sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.