”Vi informerades inte om polisens kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Polisens jakt på papperslösa plankare i Storstockholms tunnelbana kritiseras av både politiker och forskare, men SL, Stockholms Lokaltrafik, har själva ingen åsikt om metoden.

– Även om det är SL:s område så är det också en allmän plats. Och SL kan lika lite som någon annan ha någon åsikt om polisens arbete, säger Henrik Palmér, pressinformatör på SL.

Metoden går ut på att civilklädda poliser väntar vid spärrarna i tunnelbanan på att någon ska planka. Om plankaren är utländsk medborgare gör polisen en utlänningskontroll för att upptäcka papperslösa.

Kringgår lagen

Metoden upprör både forskare och politiker. Kriminologiforskaren Jerzy Sarnecki menar att polisen använder biljettkontrollerna som en förevändning och på det sättet kringgår lagen.

SL uppger att man aldrig informerades av polisen, men att man ändå inte har några synpunkter på metoden, förutom att de hellre ser uniformerade poliser i tunnelbanan för att öka tryggheten.

– Ur vårt perspektiv föredrar vi om de är uniformerade, sen vet jag inte hur det påverkar polisens arbete och det kan jag inte ha någon åsikt om.

Inkräktar inte polisen på ert område när de ingriper mot plankare?

– Vi har våra egna kontroller. Men att planka är en förseelse som även polisen kan ingripa mot, säger Henrik Palmér.

I februari 2010 uppmärksammades att två civilklädda poliser tvingat en man att radera filmer som han tagit av poliserna i tunnelbanan.  

Även då hänvisade SL till att tunnelbanan är en allmän plats och att de därför inte kan ha några synpunkter på polisens arbete.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer