Slopad byråkrati ska öka byggandet

Publicerad

För att öka bostadsbyggandet vill Konkurrensverket (KKV) helt slopa ett av stegen i plan- och byggprocessen.

Byggbranschen välkomnar förslaget – som är ett av många för bättre konkurrens som KKV lägger fram i en ny rapport.

I dag består plan- och byggprocessen av tre steg, översiktsplan, detaljplan och bygglov. KKV föreslår nu att detaljplanesteget helt slopas. Flera länder har i dag endast två steg och i Sverige har de olika planerna allt mer börjat flyta in i varandra.

– Att ta bort ett steg skulle påtagligt minska processtiden, säger Anders Gerde, konkurrenssakkunnig på KKV.

Snabbare process

Förslaget välkomnas av Ola Månsson, vd på branschorganisationen Sveriges Byggindustrier. Enligt honom kan det i dag ta 6-8 år från översiktsplan till färdigt bygglov i ett nytt område. Att ta bort ett av tre steg betyder dock inte per automatik att den tiden kapas med en tredjedel.

– Men alla steg man kan ta bort för att effektivisera processen gör att fler projekt kan komma i gång, säger Ola Månsson.

I rapporten, som tagits fram på regeringsuppdrag, har KKV tittat brett på konkurrenssituationen i Sverige. Bland annat föreslås att offentlig säljverksamhet som konkurrerar med privata aktörer ska särredovisa den del av verksamheten som är konkurrensutsatt.

Jämföra tandvård

Detta gäller exempelvis konsulttjänster, uthyrning, gym- och spaanläggningar som drivs i offentlig regi.

Tanken är att tydlig offentlig redovisning ska undanröja alla eventuella misstankar om att kommuner, landsting och stat skulle subventionera den egna verksamheten så att konkurrensen sker på olika villkor.

Vidare har KKV bland annat tittat på tandvården för vuxna och där vill man öka möjligheten att jämföra priser. Därför bör det bli obligatoriskt för alla aktörer att tillhandahålla uppdaterade prislistor på prisjämförelsetjänsten 1177 vårdguiden, anser KKV.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.