Årliga inventeringar utförda av SLU visar motsatsen till landsbygdsminister Anna-Caren Sätherbergs (S) påsående att vargstammen växer årligen. Foto: Jonas Ekströmer/Lars Schröder/TT

SLU: Landsbygdsministern har fel om ökande vargstam

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill minska vargstammen eftersom den påstås öka. Det kunde SVT berätta under tisdagen. Men inventeringar visar att landsbygdsministern har fel om att vargarna blir allt fler varje år.

Regeringen har beslutat att ge Naturvårdsverket i uppdrag att utreda hur vargstammen ska kunna minskas till mellan 170-270 individer från dagens omkring 400. Landsbygdminister Anna-Caren Sätherberg (S) sade till SVT inför beskedet att en stadigt ökande stam, som i nuläget är för stor, är ett skäl till beslutet.

– Vi ser att vargstammen ökar varje år, uppgav Sätherberg (S).

Men så är inte fallet om man ser till statistiken. De årliga inventeringarna av varg utförda av Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU) visar att populationen ökat kraftigt under 2000-talet. Toppen nåddes 2014 när det gäller antalet valpkullar, vilket utgör underlaget för hur totalantalet beräknas. Men därefter minskade stammen under några år, för att sedan öka svagt de senaste två åren.

– Fram till 2014 var det en ökande trend helt klart, men sedan dess har det planat ut. De senaste fem åren är trenden ganska stabil, säger Jens Frank, som ansvarar för statistiken på SLU.

Så påståendet att det ökar år för år stämmer alltså inte?

– Nej, men det beror på vilket intervall man väljer. Under de senaste två åren så stämmer det men inte under de senaste fem åren. 

Jakt minskar stammen

Varför populationstillväxten har stannat av sedan vintern 2014 är forskarna osäkra på. Det kan bero på naturliga svängningar, men laglig och olaglig jakt kan vara en stor anledning, enligt Jens Frank.

– Det finns ingen entydig förklaring. Men det kan ha påverkats av licensjakt, skyddsjakt och illegal jakt, säger han.

Kan det finns andra förklaringar förutom avskjutning?

– Nej egentligen inte, det är de dominerande dödsorsakerna vi ser hos vargar i Skandinavien idag, säger Jens Frank.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer