Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill att man lyssnar på forskare och experter”, säger Miljöpartiets Rebecka le Moine om vargfrågan.

Kritik från miljörörelsen: ”Inte grundat i vetenskap”

Uppdaterad
Publicerad

De stora jägarorganisationerna gläds åt att regeringen nu vill begränsa vargstammen kraftigt. Men miljörörelsen är starkt kritisk.

– Det är inte grundat i någon vetenskap överhuvudtaget, säger Benny Gäfwert, rovdjursexpert på WWF.

Jägarnas organisationer har länge drivit att vargstammen ska minskas kraftigt i enlighet med riksdagsbeslutet 2013 på 170-270 individer, vilket regeringen nu ska utreda.

– Det är jättepositivt och välkommet. säger Mikael Samuelsson, rovdjursansvarig på Svenska jägareförbundet.

Men är det möjligt att skjuta 100-200 vargar?

– Vi kommer att göra vårt allra bästa att minska vargstammen, säger han.

Henrik Tågmark, vice ordförande och rovdjursansvarig i Jägarnas Riksförbund, är inne på samma linje.

– Att vargstammen ska sänkas mot golvet om 170 vargar är naturligtvis ett stort fall framåt. Vargstammen ska sänkas och det fort.

WWF: Inte vetenskapligt

Benny Gäfwert, rovdjursexpert på Världsnaturfonden WWF, ställer sig kritisk till nivån på 170 individer som han menar ligger långt under vad som krävs för att vargstammen ska vara livskraftig.

– Det är en väldigt kraftig avskjutning som behöver ske om man ska nå nivån 170. Vi ser inte det som praktiskt genomförbart och det kommer att mötas av reaktioner naturlivtvis. Vi ser det som att fiska röster inför valet att man möter den lobbyn som jobbar mot den nivån. Det är inte grundat i någon vetenskap överhuvudtaget.

MP: Har ett ansvar

Även Miljöpartiet dömer ut beskedet från den tidigare regeringspartnern.

– Vargen är idag starkt hotad enligt rödlistan, fridlyst och väldigt inavlad. Vi vill att man lyssnar på forskning som menar att vi behöver fler vargar för en långsiktig överlevnad av vargen.

Men Naturvårdsverket säger att det räcker med 300. Varför ska man ha fler än nödvändigt?

– Fler än nödvändigt beror på vem man frågar. Man kan inte se det som en lösning att fasa ut en art ur de svenska ekosystemen. Vi har ett moraliskt ansvar för att de arter som finns ska få finnas även i morgon, säger Rebecka le Moine (MP), talesperson biologisk mångfald.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.