Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi har varg på campingen, i fårhagar, de skrämmer våra kor på rymmen och vänner till mina barn hade en i trädgården för ett tag sedan, säger Karin Nalbin, lantbrukare i Mullsjö kommun och ordförande för LRF Jönköping. Foto: Ulrica Abrahamsson SVT/ TT

LRF-bönder nöjda med beslut om färre vargar

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan beslutade riksdagen att antalet vargar ska minska från dagens 400 till 170 vargar. I morgon får Naturvårdsverket på nytt uppdraget att utreda hur många vargar det ska finnas i Sverige. Ett efterlängtat besked menar flera av länets bönder.

– Äntligen, säger Karin Nalbin, som är ordförande i LRF Jönköping och driver en gård utanför Mullsjö.

Vi möter henne i kohagen där hon just släpper ut några av sina ”framtidens mjölkstjärnor”. Att släppa djuren på bete menar hon har förknippats med mycket oro de senaste åren.

– Det är en oro som jag delar med alla som har tamdjur i länet. Är djuren kvar i hagen imorgon? Det är ovanligt att vargen tar nötkreatur, men de skrämmer dem så vi får jaga dem över halva bygden.

Investeringsviljan har minskat

Som ordförande i LRF har Karin Nalbin kontakt med många bönder och hon säger att det är flera som minskar sina verksamheter. De investerar inte i sina livsmedelsföretag och har djur som inte får komma ut på bete på grund av rädsla för vargen.

Men är det vargens fel?

– Det är ju svårt att mäta, men vi ser att det är många som lägger ner och det finns också de som väljer att inte ha djur alls, på grund av oron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Jönköpings län

Mer i ämnet