30 tackor har hittats döda efter en misstänkt vargattack. Foto: Privat

Minst 30 får döda efter vargattack mellan Mullsjö och Ulricehamn

Uppdaterad
Publicerad

Ett vargangrepp har inträffat i Brängenreviret, mellan Mullsjö och Ulricehamn i natt. På fredagsförmiddagen har 30 döda får hittats i en hage.

Under natten till fredag dödades 30 av 46 tackor i lantbrukarna Malena och Björn Kalssons hage. De döda djuren låg utspridda i såväl hagen, skogspartiet och även vid strandlinjen till den närliggande sjön.

– Jag bröt ihop och började gråta när jag fick se det här, säger Malena Kalsson.

Varg i Jönköpings län

Det var på morgonen som hennes man Björn Klasson upptäckte de döda djuren på gården som ligger mellan Uricehamn och Mullsjö.

– Just nu är länsstyrelsen här för att undersöka de döda djuren och se om det är varg det handlar om, säger Malena Klasson.

Har sett varg i området

Resten av djuren som fanns i hagen hade rymt därifrån, paret fick ge sig ut och leta efter dem.

– Jag blev jätteledsen, men vi är inte förvånade eftersom det har cirkulerat mycket varg i området. Det var inte frågan om, utan när något sådant här skulle inträffa, säger Björn Klasson.

Gården ligger i Ulricehamns kommun, på gränsen till Jönköpings län. Det är Länsstyrelsen i Västra Götaland som utreder händelsen.

– Angreppet utfördes av varg, säger Anita Bergstedt på länsstyrelsens viltenhet.

Skyddsjakt avblåst

Länsstyrelsen i Västra Götaland beslutade att det ska bedrivas skyddsjakt på vargen som angrep fåren. I beslutet stod att syftet med jakten var att förebygga fler angrepp på tamdjur i området.

Enligt uppgifter till P4 Sjuhärad avblåstes skyddsjakten då det inte gick att få upp ett spår. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Jönköpings län

Mer i ämnet