Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rovdjurshandläggaren Linda Andersson håller i vargspillning som kommer från en varg i Västra Götaland. Se i klippet hur du kan känna igen vargspillning. Foto: SVT

Här finns Jönköpings läns tredje vargrevir

Publicerad

Under den pågående varginventeringen så kunde ett nytt vargrevir som fått namnet Mossjön bekräftas. Det är det tredje bekräftade reviret i Jönköpings län.

Hör i klippet ovan om hur många vargar det kan finnas i Jönköpings län.

Sen december förra året har länsstyrelsen konstaterat att Jönköpings län har ytterligare ett vargrevir. Ett revir som sträcker sig från sydvästra delarna av Jönköpings kommun och söderut mot Store mosse nationalpark.

Varg i Jönköpings län

– Här finns ett revirmarkerande par som markerar sitt område mot andra vargar. De skulle kunna få valpar nu till våren, det får vi se vid nästa inventeringsperiod, säger Linda Andersson, rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Jönköping.

Inventering av varg pågår från 1/10 till 31/3 varje år.

Se i klippet ovan vart Jönköpings läns nya vargrevir sträcker sig. Foto: SVT

VARGREVIR JÖNKÖPINGS LÄN

Brängenreviret – bekräftad under inventeringsperioden 2020/2021 och är ett delat revir med Västra Götalands län.

Baremosse – bekräftad 2023 och ligger vid gränsen mellan Habo och Mullsjö kommun. Där en stor del också sträcker sig in i Västra Götalands län.

Mossjön – bekräftad december 2023 och finns i sydvästra delarna av Jönköpings kommun och söder ut mot Store mosse nationalpark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Jönköpings län

Mer i ämnet