Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det har aldrig tidigare bildats ett vargrevir i länet och viltvårdshandläggare Linda Andersson berättar vad du bör tänka på. Foto: Emma Johansson/SVT och TT

Genetiskt värdefulla vargar har skapat revir i länet

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har ett vargrevir bildats i Jönköpings län. Det handlar om ett syskonpar som länsstyrelsen kommer att följa noga.

Reviret sträcker sig över nordvästra delen av Jönköpings län, framför allt kring Mullsjö kommun, och anslutande del av Västra Götalands län.

Vargparet består av två individer som flyttat från Tivedsreviret i Örebro län.

– Flera vargar har under de senaste åren rört sig i södra Sverige. Att det någon gång skulle bildas ett revir är inte så oväntat, säger Linda Andersson, vilthandläggare på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Det konstaterade reviret, som fått namnet Brängenreviret, är det första bekräftade i Jönköpings län.

Genetiskt värdefulla

Vargparet har följts genom spårningar i snön och genom dna-analys. På så sätt har Länsstyrelsen kunnat konstatera att det rör sig om ett par från Örebro län och att det handlar om två genetiskt värdefulla vargar, eftersom de härstammar från en invandrad finsk-rysk varg.

– Om paret kommer att få valpar är för tidigt att uttala sig om, men vi kommer att följa utvecklingen i reviret, säger Linda Andersson.

I klippet berättar viltvårdshandläggaren om vilka som berörs av vargen och vad man ska tänka på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Varg i Jönköpings län

Mer i ämnet