Magnus Orrebrant från Svenska rovdjursföreningen ser inga problem med ett eventuellt vargrevir i Skåne. Bilden till höger föreställer de två vargar som spårats gå tillsammans i Kristianstadstrakten. Foto: Privat

Rovdjursföreningen: Finns visst plats för ett vargrevir i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Vargen skulle kunna trivas bra i Skåne. Här finns gott om mat och tillräckligt med skog. Det menar Magnus Orrebrant som är presstalesperson på Svenska rovdjursföreningen.

Magnus Orrebrant pekar bland annat på att det finns mycket hjort och vildsvin i Skåne. Vargen skulle kunna hjälpa till att hålla nere klövviltsstammarna, menar han.

– Vi ser att vargen är en viltvårdare. Vargen är en bra predator på klövvilt.

Att Skåne är tätbefolkat med många vägar ser Magnus Orrebrant inte som något problem. Han hänvisar till Tyskland som har fler vargar än Sverige.

– Och där är mer vägar och mer tätbefolkat än i Skåne. Vargen kommer inte att bilda revir där det är mycket människor då den undviker människan i största möjliga mån, säger han.

Omtvistad fråga

Mats Bentmar, då regionansvarig för Skåne och Blekinge i Svenska rovdjursföreningen, sa tidigare i januari till SVT Nyheter Skåne att han inte vill se ett vargrevir i Skåne. Det vore synd om vargen om den etablerade sig i Skåne, menade Mats Bentmar som just pekade på att det är så tätbefolkat här jämfört med många andra delar av Sverige. Enligt Bentmar skulle rapporter om många vargangrepp i Skåne leda till att folk i hela landet får en mer negativ inställning till varg.

Sedan dess är Mats Bentmar inte längre regionansvarig i Svenska rovdjursföreningen. Hans åsikter i vargfrågan stämmer inte överens med föreningens.

– Tycker man inte lika så är det lämpligt att gå skilda vägar, konstaterar Mats Bentmar.

”Mindre belastning på naturen i Tyskland”

Gällande att det finns mycket varg i tätbefolkade Tyskland säger Mats Bentmar så här:

– I Tyskland har man inte allemansrätt och därmed inte samma belastning på naturen som i Sverige. Vargen måste få vara i fred för att må bra. Får vargen vara i fred får våra boskapsdjur också vara i fred.

Åsikterna går isär om huruvida ett vargrevir är lämpligt i Skåne:

Fårägarna i Arkelstorp: ”Om vi får en vargstam går det inte att ha får”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargen i Skåne

Mer i ämnet