Ytterligare ett vargangrepp har skett i Skåne. Den här gången i Näsum. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Arkiv

Fårtacka dödades efter vargattack utanför Höör

Uppdaterad
Publicerad

En liten gård utanför Höör blev i helgen utsatt för ett vargangrepp. Ett får dödades.

– Vi misstänker att det är vargen runt Eslöv som angripit fårtackan, säger Nils Carlsson som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

Det var under lördagen som en tacka hittades på en gård utanför Höör. Under söndagen besökte Länsstyrelsens viltvårdshandläggare gården och konstaterade att det var ett vargangrepp.

– Det var typiska skador för varg och även spår i snön efter den. Eftersom bara en dödades verkar det som att vargen blivit skrämd av något, kan ha varit en bildörr eller någon som gått förbi, säger Nils Carlsson.

Rekordmånga vargar i Skåne

Sedan tidigare har Länsstyrelsen konstaterat att det finns tre vargar i Skåne. Den senaste upptäckten var i Kristianstadtrakten där man lyckats spåra två vargar som håller ihop.

Den tredje vargen är den som hållit sig centralt i Skåne som man misstänker har genomfört attacken. Men det kan vara så att det nu finns en fjärde varg.

– Skulle det vara fyra har vi aldrig haft det innan. Vi har fått in flera tips från Klippan och Ängelholmstrakten, men tyvärr har vi inga bilder eller längre spår som går att följa.

”Aldrig varit så nära en vargetablering”

De senaste 20 åren ser man en tydlig trend av att vargarna ökar, enligt Länsstyrelsen.

– Skulle attacken hänt för 15 år sedan hade det varit unikt. Det här är ovanligt många vargar nu.

Med anledning av att det finns två vargar som går tillsammans ökar det chansen för en vargetablering, menar vilthandläggaren.

– Vi har aldrig varit så nära en vargetablering som nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargen i Skåne

Mer i ämnet