Mats Bentmar älskar varg – men vill inte ha något revir i Skåne. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Skånske rovdjursentusiasten: ”Vargen har nog inte här att göra”

Uppdaterad
Publicerad

För första gången i modern tid har två vargar spårats tillsammans i Skåne. Om det är en hane och en hona skulle de kunna bilda ett revir – något som Mats Bentmar, inbiten rovdjursentusiast, inte hoppas ska hända.

– Jag tror inte det hade varit bra för vargen om den hade etablerat sig i Skåne, säger Mats Bentmar.

Det var i början av januari som länsstyrelsen för första gången i modern tid spårade två vargar som gått bredvid varandra i Kristianstadstrakten. Huruvida det är två hanar eller en hona och en hane är oklart.

Om det är en hona och en hane är ett möjligt scenario, enligt länsstyrelsen, att de får valpar och bildar ett revir i Skåne med vargetablering som följd.

”Synd om vargen”

Mats Bentmar i Svedala, regionansvarig för Skåne och Blekinge i Svenska rovdjursföreningen, hoppas att det inte blir så.

– Det hade varit synd om vargen. Den hade blivit mycket, mycket stressad, säger Mats Bentmar som menar att Skåne är för tätbefolkat och att här finns för mycket vägar och för lite skog för att vargen skulle trivas.

– Vi är för mycket människor, för mycket tamboskap, för mycket vägar och för mycket järnvägar, utvecklar Bentmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.