Vargarna på bilden är från arkivet och tillhör inte flocken från Söderåsen. Foto: Paul Kleiven

Två nya vargattacker vid Söderåsen – nu utökas skyddsjakten

Uppdaterad
Publicerad

Vargen håller troligen till på Söderåsen och har knutits till 15 angrepp i södra Sverige. På torsdagen dödades tre får och två getter i två nya angrepp i vid Söderåsen. Nu blir det utökad skyddsjakt på vargen.

Flera döda får i Svalöv och även Klippan sedan tidigare och nu ännu fler döda får och även getter som länsstyrelsen konstaterade efter nya vargangrepp vid Söderåsen på torsdagen.

Via DNA-tester har man kunnat knyta en varg med beteckningen G93-23 till samtliga tidigare dåd. Och enligt länsstyrelsen är det troligen samma varg som står bakom de nya attackerna.

Vargen i Skåne

Hoppade över stängsel

– Ett av de nya angreppen har gjorts bakom ett tättslutande 90 centimeter högt fårstängsel som i vanliga fall ger ett mycket bra skydd mot rovdjur, säger David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Han bedömer att risken för nya angrepp på tamdjur är överhängande.

Vargen, som ursprungligen kommer från Norge, tycks ha slagit sig ner i Söderåsens vargrevir eller bildat ett nytt i anslutning.

Gjort fler angrepp än normalt

Hur många vargar finns det på Söderåsen?

– Det kan vi inte säga exakt, men för ett år sedan föddes i alla fall valpar där, säger David Börjesson.

Om den norska vargen skjuts finns det ingen garanti för att angreppen på tamdjur upphör.

– Men den här har gjort så många fler angrepp än vad vargar normalt gör.

Ny skyddsjakt

I april beslöt länsstyrelsen om skyddsjakt på den utpekade vargen. Nu förnyas det beslutet och utökas till ett större område. Dessutom får djurägarna ha så kallad vaktjakt som innebär att hålla vakt utanför hagar som tidigare varit utsatta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargen i Skåne

Mer i ämnet