• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skara i Skara kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en byggnad i Folkets park med kraftigt rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Skaraborg.

”Är vargarna en hane och en hona är det inte omöjligt att det blir en vargetablering i Skåne”, säger David Börjesson, vilthandläggare på länsstyrelsen i Skåne. Foto: TT

Två vargar har spårats tillsammans i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsens viltvårdshandläggare spårade under fredagen två vargar som går bredvid varandra i Kristianstadstrakten.

Det här är första gången i modern tid som två vargar syns tillsammans i Skåne, säger David Börjesson som är vilthandläggare på Länsstyrelsen i Skåne.

För några dagar sedan konstaterade Länsstyrelsens personal att två dovhjortar hade angripits av varg i Kristianstadtrakten.

– Tack vare snön kunde vi följa vargarna under en ganska lång sträcka på fyra kilometer under fredagseftermiddagen, säger David Börjesson.

Spårningen fortsätter nu för att om möjligt hitta spillning, för att kunna bestämma vilka individer det rör sig om.

– Ser vi vilka individer det är vill vi veta könet på dem. Är det olika kön är det inte omöjligt att det blir en vargetablering i Skåne.

Tre vargar i Skåne nu

Länsstyrelsen har också fått in flera trovärdiga observationer om en varg i trakterna kring Söderåsen och Eslöv. På sociala medier har vargen flera gånger filmats utanför Eslöv.

– Mycket tyder på att vi just nu har tre vargar i Skåne.

De senaste åren har en ökning av vargar i Sverige skett och vargjakten mellansverige kan ha gjort att de har förflyttat sig till Skåne, enligt Länsstyrelsen.

– Nu vill vi ha in tips från allmänheten om spillning för att kunna identifiera dem, säger Länsstyrelsens vilthandläggare David Börjesson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.