Dna-analyser från vargen som hittades död visar att det är samma varg som ligger bakom flera fårattacker i länet. Foto: Länsstyrelsen i Jönköpings län

Bekräftat: Påkörd varg låg bakom flera attacker mot får

Uppdaterad
Publicerad

DNA-prover visar att den vargtik som hittades död på E4:an ligger bakom cirka tio attacker mot får som inträffat i södra Sverige och i Jönköpings län i år. Det bekräftar länsstyrelsen.

Så sent som natten till i måndags attackerades och dödades flera får i länet och samma dag hittades en varg död vid E4:an utanför Vaggeryd. Linda Andersson, vilthandläggare på länsstyrelsen, bekräftar att det är den döda vargen som det bedrivits skyddsjakt mot.

– Prover från vargen har analyserats och de stämmer överens med de prover som tagits från saliv och avföring i samband med vissa av de tidigare angreppen.

Varg i Jönköpings län

Det är ännu inte bekräftat att vargen låg bakom det senaste angreppet, men det är inte osannolikt.

– Det skedde bara ett par mil ifrån där vargen hittades död.

Blev påkörd

Man vet nu med säkerhet att just den här vargen ligger bakom minst tio attacker. Vad som orsakade vargens död är också bekräftat.

– Den dog genom en trafikolycka. Den hade kraftiga inre skador på bakkroppen och inälvorna hade tryckts upp. Den är röntgad och det finns inga tecken på att det skulle ligga illegal jakt bakom vargens död.

Betyder det här att fårägare i Jönköpings län kan andas ut nu?

– Det finns spillning från ytterligare två vargar som rör sig i och omkring länet. Vi kan inte säga hur ofta de är här, men som fårägare bör man vara medveten om.

Vargen hittades i måndags:

Bekräftat om vargarna i Jönköpings län

Den nu döda vargtiken var ung, troligen omkring två år och har inte haft några valpkullar.

Vargspillning som hittats i sydvästra delen av länet har visat sig komma från en hane som tidigare identifierats via spillning och saliv under sommaren, senast vid ett angrepp en knapp mil väster om Skillingaryd.

Ytterligare spillning som hittats i mitten av oktober cirka 1,5 mil norr om Gnosjö har visat sig komma från en ett par år gammal hane från Tivedenreviret. Denna varg har inte kunnat kopplas till något angrepp någon gång tidigare. Den vargen är avkomma till en invandrad finskrysk varg och är därför värdefull hur ett genetiskt perspektiv.

Samma varg har även identifierats tidigare i länet via spillning och urin, bland annat från det område som den nu varit tillbaka i.

Källa: Länsstyrelsen i Jönköping

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Varg i Jönköpings län

Mer i ämnet