Trots att de inte har lärt sig läsa och skriva ordentligt är många små barn redan vana mobilanvändare. 28 procent av alla barn mellan två och nio år har antingen en privat telefon eller får dela med familjen. 20 procent av barnen mellan fem och nio har en egen mobil.
Även om det vanligaste användningsområdet är att ta emot samtal och att ringa använder nästan lika många mobilen för att ta bilder, spela spel och lyssna på musik. Mest populära bland de yngre barnen är pekmobilerna, som till exempel Iphone.
-Barn älskar pekmobiler och det är karaktäristiskt för deras medieanvändning. De leker och tittar på klipp, trycker på en knapp och ser vad som händer, säger Ann Katrin Agebäck på Medierådet, som ligger bakom den första kartläggningen av medievanorna hos barn under nio år.
Unga föräldrar
Allra vanligast är mobilanvändandet bland barn med unga föräldrar.
-Mammor och pappor under 30 år har ju själva vuxit upp med digitala medier. Så man kan säga att alla tendenser vi ser kommer att öka, säger Ann Katrin Agebäck.
Samtidigt visar undersökningen att 64 procent av barnen inte får någon tillgång till mobiltelefon, varken sin egen eller att dela med övriga familjen.
Barnpsykologen Marie Carlsson tycker inte att det är bra att mobilanvändandet kryper ned i åldrarna.
-Är man under nio år går man i skolan och på fritids. Då behöver man inte ha direktkontakt med föräldrarna. Det ger föräldrarna en falsk trygghet, för barnet är inte säkrare om det ska gå hem själv bara för att man har pratat i telefon, säger hon.
Att tonåringar går att nå på mobilen när de är ute själva är bra, tycker Marie Carlsson. Men mindre barn som redan befinner sig i den trygga miljö som skola eller fritids innebär behöver känna att de kan klara sig själva.
Hon berättar att vissa föräldrar vars barn får ångest av att gå till skolan säger till barnen att de får ringa hem på rasterna.
-Men då blir det viktigare att ringa föräldrarna än att leka med de andra barnen.
Hedvig Eriksson
hedvig.eriksson@svt.se