Efter sparpaketet och före valet – hör polikterna! Foto: SVT

Små partier kommer med stora förslag i Malung-Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Lägg ner det omdiskuterade avfallsbolaget i Malung-Sälen och bromsa turistsatsningarna i Sälen.

Det är två radikala förslag från två uppstickarpartier som väntas locka nya väljare i lokalvalet i Malung-Sälens kommun.

 – Det är på gränsen vad miljön tål häruppe nu, säger Maritha Eriksson för Landsbygdspartiet oberoende, LPo.

Valrörelsen har inte trampat igång ännu på allvar i Sälen och Malung. Det är mest i vasaloppsterrängen, främst på cykel, som det har rört på sig för de stora massorna

Val 2018 – #dinröst

Dramatiska nedskärningar

Det är ändå just rörelsen, socialdemokraterna, som med stöd av centern och vänstern som styrt kommunen de senaste åren och gjort dramatiska nedskärningar för att komma till rätta med den usla kommunala ekonomin.

Hela förvaltningar har försvunnit.

 – Det var enskilda som fick det väldigt tufft men det var nödvändigt. Jag hoppas att det räcker, säger kommunalrådet Hans Unander (S).

Hans Unander (S) kommunalråd Malung-Sälen Foto: SVT

Hoppas på belöning

Han lämnade riksdagen och klev in som nytt kommunalråd under mandatperioden och vet inte om väljarna kommer att gilla det han har gjort eller om han straffas nu när det väntas kommunval.

 – Jag hoppas att de tycker att det är viktigt att få ordning och reda på kommunens ekonomi, så jag hoppas att de belönar mig, säger han.

Flera från oppositionen har protesterat mot en del beslut även om själva sparbesluten tagits i stor enighet. Det är Sverigedemokraterna som hittills stått för det största motståndet i kommunen.

”Det måste göras mer”

 – Det har blivit bättre med nytt kommunalråd, man har sanerat och tagit bort flera chefer. Men fortfarande är det inte bra. Det måste göras mer, vi orkar inte med den här bördan som vi ska betala, säger Mats Larsson (SD) som tidigare fick sin plats i fullmäktige tack vare en stor mängd personröster. Han var inte tidigare engagerad i politiken.

 – Om det krävs fler åtgärder så det enda jag kan lova i valrörelsen är att göra allt för att få ekonomin i balans, säger Hans Unander (S).

Han såg själv till att den utdragna striden om soptaxorna för fäbodstugor och jaktkojor inte blev en valfråga genom att innan valet helt skrota avgiften.

Vill lägga ner Vamas

Men missnöjet är ändå kvar – det kommunala avfallsföretaget Vamas borde läggas ner, menar sverigedemokraterna.

 – Felet man gjorde var att att man bildade ett helägt kommunalt bolag med en högavlönad vd och massor av personal. Det har vi inte råd med i den här lilla kommunen, säger Mats Larsson (SD).

Mats Larsson (SD) Malung-Sälen Foto: SVT

 – Jag tror inte att driftsformen är det viktiga. Man måste hellre se över ledning och styrning. Vi har ju en styrelse som kan tillsätta och avsätta vd:ar, säger Hans Unander (S).

Vill sätta ner foten

Ett annat uppstickarparti, Landsbygdspartiet oberoeonde, LPo, som har lockat över flera etablerade kommunpolitiker är inne på samma linje och tycker att det rullar på för fort nu i den stora turistkommunen.

På partiets lista finns politiker från tidigare Malung-Sälenpartiet och ett tidigare toppnamn från vänsterpartiet, Maritha Eriksson.

 – Jag är inte emot turismen men jag tror att vi måste sätta ner foten nu. Det är på gränsen vad vi tål i fjällvärlden med tanke på miljön och allting. Det är ju vi skattebetalare som får betala all infrastruktur som byggs också. Det handlar ju om lånade pengar, säger Maritha Eriksson (LPo).

Maritha Eriksson, Landsbygdsparitet Oberoende (LPo) Malung-Sälen Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet