-Det är ett viktigt steg. I dag har ungefär en tredjedel av alla bilar som säljs fem stjärnor. Jag tycker inte att det finns någon anledning att köpa något annat, säger Vägverkets bil- säkerhetsexpert Anders Lie.
Det som undersökts är bl.a. hur bil- modellerna klarar frontal- och sido- krockar och hur de är konstruerade för att minimera skadorna vid en kollision med fotgängare eller cyklist.
Pisksnärtskador ingår inte
Fortfarande ingår inte skydd mot nackskador i Euro NCAP:s tester, trots att pisksnärtskador är en mycket vanlig skada i samband med en kollisioner.
-I Sverige gör vi sådana undersökningar men inte på europeisk nivå, vilket krävs för att industrin ska påverkas. Jag tror att betyget på sikt kommer att utökas med ytterligare en stjärna för just skydd mot pisksnärtskador. Frågan är bara när, säger Lie.
-Det andra som går uppseendeväckande dåligt är fotgängarsäkerhet.
Allt säkrare på vägarna
Euro NCAP:s tester började 1997.
-Utan tvekan har de bidraget till att bilarna blivit säkrare. Vid starten tyckte vi att tre stjärnor var helt okej. Det fanns till och med en bil som bara fick en stjärna. Det finns inte längre. Tre stjärnor är i dag det lägsta betyget. Ribban har höjts, säger han.
Fortfarande ingår inte barnskyddet i ”huvudbetyget”, utan delas ut lite vid sidan av.
-Från Vägverkets sida önskar vi att barnens säkerhet är en del av bilens säkerhet och inte betygsätts speciellt. Tyvärr har vi inte fått gehör för detta. I en marknad som styrs av medelålders vita män har barnen inte så stor vikt.
Betyg småbilar
* Renault Modus: Fem stjärnor för ”Skydd i bil”, fyra stjärnor för ”Skydd av barn i bilen” och en stjärna för ”Skydd av fotgängare”.
* Hyundai Getz: Fyra stjärnor för ”Skydd i bil”, fyra stjärnor för ”Skydd av barn i bilen” och en stjärna för ”Skydd av fotgängare”.
* Fiat Panda: Tre stjärnor för ”Skydd i bil”, två stjärnor för ”Skydd av barn i bilen” och en stjärna för ”Skydd av fotgängare”.
* Kia Picanto: Tre stjärnor för ”Skydd i bil”, fyra stjärnor för ”Skydd av barn i bilen” och en stjärna för ”Skydd av fotgängare”.
Euro NCAP/Vägverket (TT)