Småbilar fick bra resultat i krocktest

Uppdaterad
Publicerad

Bilarna blir allt säkrare. Även små och mellanstora bilar har hög säkerhet. Fem av sex nya modeller i trafiksäkerhetsorganisationen Euro NCAP senaste test får högsta betyget fem stjärnor, men en av bilarna fick bara en trea.

-Förvånansvärt bra resultat, säger Anders Lie, trafiksäkerhetsexpert på Vägverket. Han sitter också i Euro NCAP:s styrelse och bedömer själv att gränserna man sätter upp kan vara svåra att nå.

Skärpta krav

Inför 2009 har NCAP skärpt kraven på bilarna eftersom man numera väger samman skyddet för vuxna, barn och fotgängare och ger ett totalbetyg. Man väger också in antisladdsystem, bältespåminnare och annat som skyddar mot olyckor.

-Att flera bilar trots det lever upp till fem stjärnor får man nog säga är väldigt väldigt bra.

Bilarna som testades var Audi Q 5, Honda Jazz, Hyundai i20, Kia Soul, Peugeot 3008 och Suzuki Alto.

En missade toppen

Den enda modell som missade toppbetyget var Suzuki Alto som bara nådde tre stjärnor.

-Den är svag på vuxenskyddet och lever bara upp till drygt hälften av alla poäng man kan få i det steget, vilket får betraktas som ett ganska dåligt resultat. Det var länge sedan man såg bilar på den nivån, säger Anders Lie.

Modellen förlorar också på att den saknar stödsystem för säkerhet som antisladdsystem och bältespåminnare. I den delen når Alton bara upp i 20 procent av den totala poängen. De andra modellerna låg mellan 71 till 97 procent.

Saknade gardiner

Så fort Euro NCAP:s siffror blev kända gick Suzuki Sverige ut med ett pressmeddelande där man säger att den bil som testades saknade krockgardiner. Att bilens antisladdsystem inte finns med som standard på alla marknader missgynnar den också, enligt företaget.

Håkan Engström, vd för Suzuki Sverige, säger att det på den svenska marknaden kommer endast att säljas bilar som har all tillgänglig säkerhetsutrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.