Den 1 augusti träder en ny lag i kraft som gör det förbjudet för alla handlare att ta ut avgifter för kortbetalning.
Redan i dag har flera kortföretag avtal med handlarna, som innebär att de inte får ta ut kortavgifter. Men dessa regler efterlevs inte alltid.
Förbud mot extra avgifter
Som kund möts du inte sällan av handskrivna lappar vid kassan – med information om att du måste betala extra om du handlar med kort för under en viss summa.
Men snart är det alltså slut med det. Den nya lagen gäller alla svenska handlare – allt från tobaksaffärer till restauranger och resebokningssajter.
”Jätteproblem”
Maria Nylund på Bollnäs Spelbutik har tidigare tagit två kronor i avgift för kortköp under 100 kronor. Hon är mycket oroad över vad den nya lagen kan få för konsekvenser.
-Vår butik är ombud för Posten, Svenska Spel och ATG, och vi lever på den provision vi får av dem. Men när vi drar betalkort utan att ta någon avgift för det förlorar vi samtidigt provisionen.
-Det är ett helsike! Ett jätteproblem för oss och andra småhandlare, säger Maria Nylund.
Björn Karlsson som äger BK:s Tobak i Norrköping tar inga kortavgifter i sin butik, utan uppmanar i stället kunderna att hämta ut pengar om de vill handla för små summor. Men han förstår de handlare som tar ut avgifter, och han menar att den nya lagen är ”helt galen”.
-Om folk vill betala några kronor extra för att betala med kort, låt dem göra det. Det vore bättre att förbjuda bankerna att ta ut oskäligt höga avgifter på korttransaktionerna av oss handlare, säger han.
Svensk Handel: Olyckligt
Magnus Kolsjo, politiskt sakkunnig på finansmarknadsdepartementet, säger att syftet med lagen är att pressa bankerna att snabbare gå över till korthantering.
-Kontanthanteringen är väldigt dyr för samhället. Med lagen hoppas vi sätta tryck på marknadsmekanismerna för att få bankerna att ändra på sin avgiftsstruktur så att kontanthanteringen bär sina egna kostnader, alltså sänka sina kortavgifter till handlarna, säger han.
Bengt Nilervall, betalansvarig på branschorganisationen Svensk Handel, menar att den nya lagen är ogenomtänkt.
-Regeringen har inte gjort någon analys av vilka konsekvenser lagen kan få, och det är väldigt olyckligt.
-Nu är risken stor att många handlare tvingas höja priserna, för att kompensera för att de tvingas slopa kortavgifterna, säger Bengt Nilervall.
Men Magnus Kolsjo håller inte med.
-Om lagen leder till att bankerna sänker sina avgifter till handlarna, kan det leda till en möjlighet för handlarna att i stället sänka sina priser, säger han.
Vad säger du till de handlare som är oroliga över vad den nya lagen kan leda till?
-Det finns alltid oro för förändringar. Det är viktigt att handlarnas branschorganisation för en god dialog med bankerna för att få dem att sänka sina avgifter snabbt, säger han.
Jenny Modin
Förbud mot kortavgifter
Regeringens lagförslag om betaltjänster kom till efter EU-direktivet om betaltjänster på den inre marknaden.
Lagen om betaltjänster träder i kraft den 1 augusti i år och innebär bland annat:
• att företag inte får ta ut avgifter för betalning med kontokort
• att tillsynen över företag som erbjuder betaltjänster stärks
• att leverantören av betaltjänsten ska ge tydlig information i förväg om exempelvis hur lång tid en betalningstransaktion tar
Konsumentverket, EU-kommissionen