Småkrypen kan bli storbusinnes

Uppdaterad
Publicerad

Kryp på tallriken kan ge klirr i kassan

Vissa kanske tycker att det går med myrsteg. Men förändringsarbetet för att få västerlänningar att se på insekter som vilket livsmedel som helst har redan startat. Flera nya projekt har märkt av investeringsvilja.

Malda larver

I London har hjärnorna bakom projektet Ento tagit fram något som närmast kan liknas vid sushi-bitar och som inte på något sätt skvallrar om att de innehåller malda larver och gräshoppsmjöl. På Ento hoppas man att odling av och nya recept på insekter ska leda till att den här typen av produkter kommer vara en vanlig syn i våra lokala livsmedelsaffärer runt år 2020.

I Köpenhamn har kockarna på Nordic Food Lab, med koppling till prisade restaurangen Noma, bland annat laborerat fram en bi-larvs cevice med citrontimjan och rabarbervinäger. Enligt receptet ska larven gärna marinera längre än tre minuter i vinägern för att inte bli slemmig.

Insekter i hamburgare

I Nederländerna kan man för 50 euro gå en matlagningskurs där man lär sig andvända insekter i så väl hamburgare och couscous som chokladkaka och baklava. 

Samtidigt har amerikanska riskkapitalister, som tidigare satsat på teknik, nu allt mer börjat investera i  nystartade företag.  Bland annat ett som tillverkar proteinkakor av ekologiskt odlade syrsor. De handgjorda kakorna med smak av jordnötssmör eller kryddigt äppel sålde snabbt slut och på grund av det stora intresset får den som väntar på en syrs-kaka nu vänta i minst fyra veckor.

Lockar investerare

Investeringsviljan har märkts av även i projekt som handlar om att ta fram själva råvaran. Den österrikiska designern bakom en insektsfarm där man på 18 dagar själv ska kunna odla fram 2,4 kilo larvprotein av 1 gram larver har sedan lansering blivit uppvaktade av flera intresserade investerare som vill få ut hennes produkt på marknaden.

Vid Juniorhandelskammaren i Åbo pågår försök att hitta ett sätt att odla mjölbaggslarver, även kallade mjölmaskar i kommersiell skala.

Såväl placerare som livsmedelsindustri har, enligt projektedaren, uttryckt preliminärt intresse för projektet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.