Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir om kommande snökaoset. Foto: SVT

SVT:s meteorolog: ”Riktigt besvärligt väder väntar”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen väntas stora snömängder falla i norra Götaland och SMHI utfärdar nu flera gula och orangea varningar landet runt. Det är framför allt kraftig vind i kombination med snöfall som kan komma att ställa till det på landets vägar under veckan.  

– När det kommer sådana här snöoväder kan det vara bra att tänka över om man faktiskt måste ta bilen och ge sig ut i trafiken, säger Trafikverkets presskommunikatör Felicia Danielsson. 

Under tisdagen utfärdade SMHI en orange varning, vilket innebär allvarliga konsekvenser för samhället och fara för allmänheten, i hela Norra Götaland. Detta efter att ett lågtryck väntas dra in över området och föra med sig kraftig nederbörd i form av snö och starka vindar. Här kan det komma att falla upp till 30 centimeter blöt snö.

I Östergötland, Västergötland, Dalsland och norra Småland kan det komma att falla allt mellan 10 och 30 centimeter snö fram till torsdag morgon. SMHI varar därför för mycket begränsad framkomlighet på vägar och långsam trafik till följd av halka.

– Det är framförallt i Bohuslän som det här skapar problem, och det börjar redan klockan 06.00 på morgonen och håller på fram till lunch, enligt SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir. 

Ej stamsäkrade banor stängs

Sammanlagt gäller snövarningar för ett område som sträcker sig från Stockholm och Torsby i Värmland och söderut ner till Växjö och norr om Göteborg. Varningarna för södra Sveland, norra Götaland och norra Bohuslän gäller även under torsdagsförmiddagen. 

Det är samtidigt sannolikt med elbortfall i områden med luftburna ledningar. Därför kommer Trafikverket stänga några av de banor som inte är stamsäkrade under dagen.  

– Vi kommer att stänga vissa av banorna utifrån vad väderleken tillåter, säger Trafikverkets presskommunikatör Felicia Danielsson.  

– De stora stambanorna är stamsäkrade, men de mindre som inte är säkrade kan det till exempel falla ner träd på. Därför stänger vi dem.

Trafikverkets uppmaning: Var uppmärksam i trafiken

I de områden där orange varning råder väntas det bli mer besvärligt i trafiken och sikten kan komma att bli dålig. Kombinationen av kraftiga vindar och underkylt regn gör väglaget särskilt osäkert.  

Trafikverket uppger att man som bilist behöver vara särskilt uppmärksam på väglaget, även om det är tunga fordon som drabbas hårdast.  

– Även om lastbilar är de som har svårast med just halkan, så måste man komma ihåg att man ändå kan komma att drabbas av köerna som bilist, säger Danielsson.

Se SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir berätta mer om onsdagens väderstök i videon ovan.

Följande banor är avstängda mellan onsdag 4/1 och torsdag 5/1:

Håkantorp – Gårdsjö

Uddevalla – Strömstad

Rimforsa – Kalmar S

Berga – Oskarshamn

Blomstermåla – Mönsterås

Nässjö – Hultsfred

Nässjö – Vetlanda – Paulström

Värnamo – Nässjö

Vaggeryd – Jönköping

Källa: Trafikverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.