Starka vindar och kraftigt snöoväder – vräker ner i stora delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

Snökaoset fortsätter i flera delar av Sverige och iskylan är på väg in. Ovädret har lett till inställda tåg, inställd postutdelning, halkolyckor, strömlösa hushåll och stängda grundskolor. I Långsele utanför Sollefteå satt resenärer fast på ett tåg i över elva timmar. 

Under tisdagen har det kraftiga snöandet fortsatt, tillsammans med ordentliga vindar och plötslig ishalka på flera håll i landet.

På tisdagseftermiddagen nedgraderade dock SMHI den klass 3-varning för snöfall som rådde i Västernorrlands län.

Under kvällen gäller fortfarande klass 2-varningar i östra Ångermanland, i området runt Storsjön och norrut i Jämtlands län samt i Västerbottens läns kustland.

”Väldigt halt”

Trafikverket har meddelat att det finns problem på små och medelstora vägar inåt landet, med snörök och drivbildning.

– Det är framförallt i norr som de stora utmaningarna är, framförallt E4 upp längs Ostkusten där det är väldigt halt och väldigt mycket snö, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

I delar av södra Sverige varnar SMHI för ishalka under tisdagen.

Totalstopp i tågtrafiken

Tågtrafiken mellan Umeå och Sundsvall ställdes in av Trafikverket från klockan 20 på måndagskvällen. Tågstoppet beräknas pågå fram till onsdag klockan 12. Resenärer hänvisas till respektive tågbolag.

Ett nattåg har stått stilla vid en nedlagd station i Långsele sedan 03.30 på tisdagsmorgonen. Strax efter klockan 15 på tisdagen kunder resenärerna lämna tåget och har nu fått ta in på hotell i Sollefteå.

Ytterligare två av bolagets tåg har stått står stilla under tisdagen. Ett av dem står still i Ånge, även det tåget är evakuerat.

Ett annat tåg bogseras under eftermiddagen till Vännäs. Resenärerna befinner sig vid 16.30-tiden fortfarande på tåget men ska under eftermiddagen köras med buss till hotell i Umeå, säger Christer Berglund, affärschef på Vy Tåg till SVT Nyheter.

Hindrar posten

Snöovädret hindrar Postnord att dela ut post i hela Örnsköldsviks kommun, rapporterar Allehanda.

– Det händer inte ofta. Vi vill så klart dela ut varje dag men vädret stoppar, säger Malin Levander som är produktionschef för Postnord till tidningen.

Starka vindar och kraftigt snöfall

På Högakustenbron över Ångermanälven blåste under natten till tisdag vindar på uppemot 30 sekundmeter. Sammanlagt beräknas det komma omkring 40-70 centimeter snö i Västernorrland.

På tisdagsmorgonen saknade som mest omkring 6 000 hushåll ström. Många av de drabbade har Eon som leverantör. Enligt bolaget pågår felsökningsarbetet, men det kan ta tid eftersom de anställdas säkerhet är prio ett.

Sent på eftermiddagen var omkring 3 600 av Eons kunder strömlösa i Västernorrland och drygt 800 i Jämtland.

Efter det omfattande snöandet uppges lavinrisken vara stor i södra Jämtlandsfjällen, fyra på en femgradig skala.

– Vi räknar med många laviner i dag, säger Petter Palmgren, lavinexpert vid Naturvårdsverket, till P4 Jämtland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snöoväder över Västernorrland

Mer i ämnet