Foto: TT & Privat

SMHI: Varning för kraftiga vindar och regn

Uppdaterad
Publicerad

Höstrusket är här – nattens regnoväder har rört sig från Västsverige till landets östra delar, med översvämningar och störningar som följd. Skyfallet blir dock kortvarigt. I natt drar ovädret vidare, och till mitten av veckan får landet känna av en sista smak av sommar.

Fram med paraplyet och på med gummistövlarna! Rådet gäller dig som bor eller befinner dig i östra Svealand och Götaland, där stora mängder regn i dag faller från skyn sedan nattens regnovädret över Västsverige under natten rört sig österut.

SMHI har utfärdat sammanlagt 13 klass 1-varningar för kraftiga vindar och regn på flera håll i landet, bland annat i Östergötland, Sörmland och Stockholms län.

– Fortfarande kan det komma 15–20 millimeter regn, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Översvämningar på flera håll

De intensiva skurarna håller i sig över dagen, och riskerar även att göra eftermiddagens planerade manifestation i Stockholm, till stöd för flyktingar, till en blöt historia. Risken för översvämningar av exempelvis vägar och källare är också överhängande.

Inte heller i Örebrotrakten har nederbörden varit nådig.

– På sina håll rapporteras att det har fallit 97 millimeter regn under natten, säger Pia Hultgren.

Ett 30-tal larm om översvämning har nått Nerikes brandkår. Även många gator och vägar har blivit oframkomliga på grund av vattenmassorna, och flera mindre vägar riskerar att förstöras helt, säger räddningstjänsten till SVT Örebro.

I Stockholmsområdet har åskan dessutom fått konsekvenser för nyhetskonsumenterna, då en blixt slog ner i Svenska Dagbladets tryckeri i Södertälje och gjorde att tiotusentals prenumeranter blev utan söndagstidning.

Drar vidare i natt

Under natten till måndag drar sig sedan regnmolnen vidare österut och lämnar landet.

– Det kan fortfarande hänga kvar en del regn över Öland och Gotland, men det blir soligt i övriga Götaland, Svealand och östra Norrland, säger

Temperaturen håller sig under måndagen och tisdagen kring 15 grader på de flesta håll, med några varmare variationer längst i syd.

Nytt högtryck på väg

Den som fortfarande hoppas på en sista suck av sommaren får sedan sitt lystmäte på i mitten av veckan.

– Från onsdag växer ett högtryck över landet och för in torrare och varmare väder. I mellersta Sverige, i höjd med Östersund, kan det bli uppemot 20 grader. I övriga landet blir det klart väder och någonstans mellan 15 och 20 grader.

Hösten kryper söderut

Det varmare vädret håller sedan i sig fram mot veckoslutet, och troligen även över nästa helg. Sommaren har alltså inte helt släppt taget om landet än.

Faktum är att hösten än så länge bara har tagit sig in över västra Norrland och inlandsfjällen. Där har dygnsmedeltemperaturen understigit 10 grader minst fem dagar i rad, vilket är den meteorologiska definitionen av höst. Årstidsgränsen kryper dock långsamt söderut över landet dag för dag.

– Det kan uppstå en del retfulla dimmor på flera håll i nästa vecka, vilket är ett typiskt hösttecken, säger Pia Hultgren.

Har du bilder från nattens och dagens rengoväder, eller översvämningar? Dela gärna med dig till oss på svtnyheter@svt.se.

FAKTA: SMHI:s varningar

  • Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.
  • Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.
  • Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.

Läs mer och se aktuella varningar på SMHI:s hemsida.

FAKTA: Meteorlogiska årstider

För att en årstid ska träda i kraft enligt meteorologernas definition finns vissa kriterier på en någorlunda ihållande dygnsmedeltemperatur.

  • Höst innebär en dygnsmedeltemperatur på under 10 grader minst fem dygn i rad.
  • Vinter innebär en dygnsmedeltemperatur på under 0 grader minst fem dygn i rad.
  • Våren kommer när dygnsmedeltemperaturen återigen överstiger 0 grader, minst sju dygn i rad.
  • Sommar kännetecknas av en dygnsmedeltemperatur på över 10 grader minst fem dygn i rad.

Hösten kan som längst pågå fram till och med den 14 februari. Har inte vintern inträffat då övergår årstiden, enligt meteorologisk definition, direkt till vår.

Här kan du fälja årstidernas skiftning över Sverige, dygn för dygn

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.